latinica  ћирилица
29/08/2016 |  16:09 | Autor: SRNA

Njemačka za nastavak pregovora između EU i SAD o slobodnoj trgovini

Njemačka Vlada saopštila je danas da će biti nastavljeni razgovori između EU i SAD o Sporazumu o slobodnoj trgovini, što je kontradiktorno od komentara zamjenika kancelara Zigmara Gabrijela koji je naveo da su propali.

"Ispravno je nastaviti pregovore o uslovima trgovinskog sporazuma uprkos različitim stavovima EU i Vašingtona o bitnim pitanjima", rekao je portparol njemačke Vlade Štefen Zajbert.

Zajbertovi komentari u suprotnosti su sa izjavom Gabrijela, koji obavlja i funkciju ministra ekonomije, i rekao je juče za njemačku medijsku kuću "ZDF" da su "razgovori propali".

Pregovor sa SAD su propali, jer ne smijemo kao Evropljani kapitulirati pred zahtjevima Amerikanaca", naglasio je Gabrijel.

Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo između EU i SAD stvorilo bi najveću zonu slobodne trgovine na svijetu ali je na meti kritika sa obje strane Atlantika.

Pregovori o TTIP traju tri godine i cilj obje strane je postizanje okvirnog sporazuma prije 2017. godine kada predsjednik Barak Obama odlazi iz Bijele kuće a u Njemačkoj i Francuskoj se održavaju izbori.