latinica  ћирилица
29/08/2016 |  16:58 ⇒ 17:01 | Autor: SRNA

O novim projektima u modernizaciji srpske željeznice

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ruski ambasador Aleksandar Čepurin razgovarali su o saradnji na novim projektima u modernizaciji srpskih željeznica, te nastavku ruskog kredita iz koga se finansira obnova željeznica.
Ruski voz u Željeznicama Srbije - Foto: ilustracija
Ruski voz u Željeznicama SrbijeFoto: ilustracija

Mihajlovićeva i Čepurin ocijenili su da postoji još dosta prostora da se proširi ekonomska saradnja Srbije i Rusije, koja je veoma uspješna u oblasti modernizacije željeznice, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Razgovarano je i o mogućnosti učešća ruskih kompanija u rekonstrukciji preostalog dijela barske pruge i o angažmanu srpskih građevinskih firmi u Rusiji.

Mihajlovićeva je naglasila da je saradnja ruskih i srpskih željeznica odličan primjer saradnje dvije državne kompanije i posebno pohvalila društveno odgovorno djelovanje kompanije Ruske željeznice u Srbiji.

Na sastanku je bilo riječi i o školovanju studenata beogradskog Saobraćajnog fakulteta željezničkog usmjerenja u Rusiji, kao dobrom modelu prenosa najmodernijih znanja i iskustava iz ove oblasti.

Mihajlovićeva je rekla da bi srpske građevinske kompanije mogle aktivnije da se uključe u infrastrukturne projekte u Rusiji i da udružene konkurišu za poslove na tom tržištu, u čemu će imati podršku resornog ministarstva.

Mihajlovićeva i Čepurin su razgovarali o infrastrukturnim projektima i unapređenju ekonomske saradnje dvije zemlje, a posebno u svjetlu predstojeće posjete Srbiji ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Sagovornici su se posebno osvrnuli na predstojeće događaje koji će doprinijeti većem zbližavanju dvije prijateljske zemlje, uključujući posjetu ruskog premijera Beogradu, zasjedanje međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije, kao i održavanje kulturno-poslovne manifestacije "Dani Moskve" u Beogradu početkom oktobra.