latinica  ћирилица
12/10/2016 |  11:38 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Evrostat: Validni rezultati popisa iz 2013. (VIDEO)

Uprkos jučerašnjem priznanju Agencije za statistiku da 200.000 osoba nije trebalo da bude popisano, predstavnici Evrostata i međunarodne monitoring misije danas su rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH iz 2013. godine, ocijenilo validnim i usklađenim sa međunarodnim standardima sa ukupnom ili neto greškom, po njihovoj računici od 4,6%.
Sarajevo: Everers - popis stanovništva - Foto: SRNA
Sarajevo: Everers - popis stanovništvaFoto: SRNA

Direktor Evrostata Piter Everers naveo je da bi rezultati bili i bolji ukoliko bi imali 3-4%, ali ni 4,6 % ne prevazilazi okvire rezultata kakvi su i u mnogim drugima zemljama.

Namjerno prećutkujući različite metodologije obrade podataka, BiH porede sa okruženjem. Rezultati, lakonski kaže  Everers, nisu bili mnogo bolji ni u Srbiji. Matematičko - statističkim akrobacijama priziva i neke druge zemlje. I poredi neuporedivo! Јer “zaboravio” je reći da se u Srbiji primjenjuje sasvim drugačija metodologija i da je prosjek prepopisanih u evropskim zemljama ispod 1%.

"Ako uporedite ovaj procenat sa malim zemljama kao što je Malta ili Lihtenštajn onda ćete vidjeti da taj postotak od 4,6 odsto ulazi u uobičajeni opseg", rekao je Everers.

U popisu i postpopisnoj anketi predstavnici Evrostata i IMO tima od početka su učestvovali, pa ovakva ocjena i ne čudi, odgovaraju iz Srpske koja, zbog brojnih kršenja Zakona i manipulacija tokom i nakon popisa, nije priznala rezultate objavljene sredinom godine. 

Ono što za Everersa nije problem, jeste za Srpsku koja je znatno ranije upozoravala da prepopisivanje stanovnika dostiže ogromnih 11%, a rezidenata blizu 9% i da je juče Agencija za statistiku BiH zvanično taj postotak „nekako“ svela na 5,59%, a Everers danas, dodajući i nepopisane, na 4,6%. Uz to, kako navodi direktorka republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković, potpuno su obezvrijeđeni i srušeni rezultati kontrolnog popisa.

"Šta reći ako se upoređuju jabuke i kruške. Ta stopa koju su oni snizili improvizacijama i raznim akrobacijama na kontrolnom popisu gdje su radili i međunarodni stručnjaci gdje su primijenili metodologiju koja je apsolutno neprimjenjiva za BiH, gdje su dobili tih 5,59 %, a ta stopa je ustvari 8,7%, što znači da je 300.000 više popisanih nego što je trebalo", dodaje Čičković.

Dosljednost međunarodnih statističara, domaći su već odavno iskusili. Јer, još dok je popis trajao IMO tim je izražavao bojazan od prevelikog broja popisanih upravo zbog pogrešnog evidentiranja osoba koje žive u inostranstvu. A onda se ućutao! I dok su domaći statističari lomili koplja oko modela obrade popisne građe, međunarodni su svako ponuđeno rješenje, a bilo ih je najmanje pet, kvalifikovali kao “usklađeno sa međunarodnim standardima”.

Upravo zbog ovih i sličnih sarajevsko- briselskih mešetarenja popisom i popisnom građom Srpska je odlučila – s ciljem upotrebljivosti i kvaliteta podataka o rezidentnom stanovništvu, objaviće rezultate za teritoriju Srpske.

Mešetarima ostaje da se izbore sa svojim apsurdima, kako su vaskrsli “naturalizovane Šveđane, Norvežane, Nijemce....i finalizirali popisni sunovrat na Balkanu!?