latinica  ћирилица
04/12/2016 |  09:19 | Autor: RTRS

Vojni penzioneri najavili proteste pred zgradom Vlade FBiH

Protest pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu zbog višemjesečnog ignorisanja njihovih zahtjeva najavila je za 13. decembar koordinacija svih udurženja vojnih penzionera takozvane Armije BiH i HVO-a, među kojima su i udruženja generala, vojnih osiguranika, otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH.

Predsjednik Saveza vojnih penzionera u FBiH Šaban Habibović izjavio je za "Dnevni avaz" da su dva puta zbog lažnih obećanja proteste otkazali i da sada ne odustaju, te da očekuje da će pred zgradu Vlade FBiH doći oko 2.700 vojnih penzionera.

On je podsjetio da je federalna vlada još u maju utvrdila izmjene zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju ovih kategorija, te istakao da je zahtjev vojnih penzionera i Koordinacije da te izmjene Vlada FBiH konačno uputi u parlamentarnu proceduru.

- Sve što tražimo jeste da se tim zakonskim tekstom vrate naša ranije stečena prava, koja su nam oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine. Riječ je o famoznom zakonu bivšeg federalnog ministra za boračka pitanja Zukana Heleza prema kojem su nam smanjene penzije za oko 70 do 80 odsto - pojašnjava Habibović.

Habibović tvrdi da su vojni penzioneri dovedeni na rub socijalne egzistencije.

- Mi ne odustajemo od odluke o protestima. Da nam taj dan donesu penzije, mi ćemo ih održati. Dosta su nas varali, od premijera Fadila Novalića do ministra Salka Bukvarevića - istakao je Habibović.

Bukvarević ističe da je, na osnovu podataka Zavoda PIO/MIO FBiH, za vraćanje 11.800 lica u ranije pravo potrebno 22 miliona KM na godišnjem nivou.

- Osnovni problem je što nemamo 22 miliona KM. Kako je riječ o značajnim sredstvima, Kolegijum Vlade FBiH tražiće mišljenje Međunarodnog monetarnog fonda - rekao je Bukvarević.

Izvor: SRNA