latinica  ћирилица
18/10/2024 |  16:27 | Autor: SRNA

Uhapšen učenik srednje škole zbog lažnih dojava o eksplozivnim napravama

Policija u Kantonu Sarajevo danas je uhapsila osamnaestogodišnjeg učenika srednje škole čiji su inicijali A.D. zbog lažnih dojava o eksplozivnim napravama u školama i on je šesti uhapšeni u vezi sa tim krivičnim djelom.
Policija FBiH - Foto: RTRS
Policija FBiHFoto: RTRS

Iz MUP-a Kantona Sarajevo saopšteno je da je A.D. lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je u proteklom periodu lažno prijavljivao postojanje eksplozivnih naprava u školama na području ovog kantona, čime je počinio krivično djelo ugrožavanje bezbjednosti u vezi sa krivičnim djelom lažno.

Hapšenje ovog lica izvršeno je pod nadozorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Do sada je, kao rezultat rada zajedničkog tima koji djeluje pod rukovodstvom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a koji čine policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije, uz saradnju sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, slobode lišeno ukupno šest osoba, od kojih je pet maloljetnika.

Među lišenima slobode je i maloljetnik, za kojeg postoji osnov sumnje da je počinio krivična djela neprijavljivanje krivičnog djela u vezi sa pomoći učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, navedeno je u saopštenju.

Do sada je ukupno osam maloljetnika u službenim prostorijama Uprave policije ispitano u svojstvu osumnjičenih povodom osnova sumnje da su počinili krivična djela tako što su školama na području Kantona Sarajevo, i izvan njega, slali elektronsnku poštu kojom su upućivali lažne prijetnje o postojanju eksplozivnih naprava u školskim prostorima.

Više maloljetnika je saslušano u svojstvu svjedoka, te ovaj tim nastavlja intenzivan rad na identifikovanju i lociranju svih osoba koje su u prethodnom periodu činile navedena krivična djela i onih koji su za njih znali i počiniocima na različite načine pomagali, dodaje se u saopštenju.