latinica  ћирилица
18/10/2024 |  16:30 | Autor: SRNA

Sredinom iduće godine pristup digitalnom novčaniku

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH Almir Badnjević očekuje da će građani BiH imati pristup digitalnom novčaniku do sredine naredne godine.
IDDEEA -
IDDEEA

Badnjević je na okruglom stolu u okviru Regulatornog dijaloga o digitalnoj transformaciji između EU i zemalja zapadnog Balkana predstavio napredak BiH u uspostavljanju digitalnog novčanika, čiju su prvu fazu finansirale EU i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju - GIZ.

On je naveo da u BiH postoje četiri ovjerioca za elektronski potpis u skladu sa starim Zakonom o elektronskom potpisu, te da su sva četiri međunarodno sertifikovana.

Na ovom skupu raspravljalo se o Zakonu o vještačkoj inteligenciji, koji će početi sa primjenom od avgusta iduće godine, uz podršku tima iz EU za primjenu zakona u zemljama zapadnog Balkana, uključujući i BiH, saopšteno je iz IDDEEA.

Događaju su prisustvovali ministri i zamjenici ministara iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Srbije i Crne Gore, a IDDEEA je pozvana da učestvuje u konzorciju "Mi gradimo /We build/ u okviru programa "Digitalna Evropa", što će omogućiti saradnju sa drugim evropskim zemljama na daljem razvoju ovog projekta.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno da se BiH i Albanija pridruže inicijativi za unapređenje digitalne infrastrukture.

U saopštenju se navodi da je IDDEEA obezbijedila svim građanima BiH besplatan elektronski potpis, te se očekuje veći broj elektronskih usluga kako bi ga građani koristili.

Dogovoreno je organizovanje sastanka za zemlje koje rade na digitalnom novčaniku i uspostavljanje dijaloga o upravljanju vještačkom inteligencijom.