latinica  ћирилица
18/10/2024 |  14:37 | Autor: SRNA

Ukazano na kršenje prava na suđenje u razumnom roku, prvenstveno u FBiH

Krnji Ustavni sud BiH danas je na plenarnoj sjednici usvojio više odluka u kojima je utvrdio kršenje prava na suđenje u razumnom roku, prvenstveno pred sudovima u Federaciji BiH.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da se u nekim slučajevima radi o dužini trajanja postupka od 17, čak i 24 godine i u kojima još nije okončan.

Krnji Ustavni sud je podsjetio na svoju ranije uspostavljenu praksu koja ukazuje na postojanje sistemskog problema u pogledu rješavanja predmeta u razumnom roku pred sudovima u BiH, što je posljedica sistemskih nedostataka u organizovanju pravosuđa i efektivnom ostvarivanju nadležnosti raznih nivoa javne vlasti u toj oblasti.

Očekuje, kako se navodi, da taj sistemski problem riješe Visoki sudski i tužilački savjet, te izvršna i zakonodavna vlast.

Na sjednici, koja je održana elektronskim putem, donesen je značajan broj odluka kojima su odbačene apelacije kojima se tražilo utvrđivanje kršenja prava na donošenje odluke u razumnom roku u postupcima pred sudovima u Republici Srpskoj zbog toga što apelanti nisu iscrpili sve pravne lijekove koji su im bili na raspolaganju.

Podsjetili su u vezi sa tim da je u Republici Srpskoj 1. januara 2021. godine stupio na snagu Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku koji propisuje pravna sredstva za zaštitu tog prava pred sudovima u Srpskoj.

Takođe je napomenuto da taj zakon predstavlja efektivan pravni lijek koji apelanti, u skladu s principom supsidijarnosti, moraju iskoristiti prije podnošenja apelacije Ustavnom sudu.

Krnji Ustavni sud BiH je naveo da je u Republici Srpskoj prvo potrebno iskoristiti ovaj pravni lijek, pa se tek potom obratiti ovoj instituciji, jer će u suprotnom, svaka apelacija u kojoj nisu iscrpljeni dostupni efektivni pravni lijekovi biti odbačena.

Sve danas usvojene odluke biće dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internet stranici krnjeg Ustavnog suda BiH.