latinica  ћирилица
06/12/2016 |  11:36 ⇒ 18:37 | Autor: RTRS

Mektić: Pred turističku sezonu nije korektno plasirati da je BiH centar vehabizma

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić reagovao je na napise zagrebačkog Večernjeg lista kako je SIPA u svom izvještaju navela da BiH postaje središte vehabizma, navodeći da SIPA nije izdala takav dokument te da je sve izmišljeno.
Dragan Mektić - Foto: SRNA
Dragan MektićFoto: SRNA

Mektić je istakao kako je potrebno utvrditi da li je te informacije izmislila Bezbjednosno-obavještajna agencija Hrvatske ili Večernji list. Dokument i informacije SIPA-e su izmišljeni, SIPA nikada nije izdala ovaj izvještaj i nije ga pravila pogotovo pod naslovom koji je naveden - sve je lažno i namješteno, kaže Mektić.

Osvrnuo se na učestalost hapšenja u BiH i izjavio kako se moramo pozabaviti pravosudnom mafijom.

Mektić je naveo kako nije korektno plasiranje ovakvih informacija pred turističku sezonu koju BiH očekuje te da isto tako ne bi bilo uredu da se Hrvatskoj plasira slična priča pred ljetnu turističku sezonu.

Mektić je saopštio da je u akciji "Nekretnine" Službe za poslove sa strancima BiH konrolisano više od 700 pravnih lica i utvrđeno da se oko 400 može karakterisati kao fiktivno, te registrovano samo kao mogućnost za sticanje prava za kupovinu nekretnina.

"Već duži period pokušavamo da nadziremo i utičemo na očigledan problem zloupotrebe zakona u BiH i nedorečenost pravnog okvira BiH kada je riječ o kupovini i sticanju nekretnina od stranih lica", rekao je Mektić novinarima.

Mektić je istakao da nema ništa protiv istinskih stranih investitora i dolaska stranog kapitala u BiH, ali da je riječ o ozbiljnim investitorima i investicijama koje će omogućiti stvaranje novih vrijednosti i zapošljavanje.

Prema njegovim riječima, najveći broj ili dobar dio njih "nije imao tu namjeru nego da dođu do prostora i teritorije".

"Dobar dio tih fiktivnih firmi registrovan je putem posrednika i punomoćnika, a te navodno registrovane strane kompanije nikada nisu došle u BiH. U Sarajevu je od 545 kontrolisanih subjekata utvrđeno da skoro 400 nema nikog na adresi na kojoj su registrovani i nema nikakvih finansijskih transakcija da su izvršili u BiH", dodao je Mektić.

On je napomenuo da su posredstvom tih fiktivnih kompanija kupljene nekretnine enormne vrijednosti.

"Preduzećemo sve mjere iz naše nadležnosti i uključiti pravosudne institucije, policijske i bezbjednosne agencije, te obavještajnu i inspekcijsku službu da se fiktivni karakter tih firmi ovdje poništi, te onemogući i spriječi kupovina prostora i teritorija bez ozbiljnih namjera za ozbiljne investicije", rekao je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH je dodao da je na adresi jednog sarajevskog hotela registrovano 15 i više firmi, a kada se dođe na lice mjesta nema nikoga.

"Tu ima propusta i od inspekcijskih i drugih organa koji vrše provjeru pri registrovanju firmi. Problem se javlja i da stranci kao fizička lica uzimaju nekretnine zaključujući ugovore preko notarskih kancelarija, a nemoguće je da uknjiže vlasništvo na sebe već kao notarski ugovor imaju garanciju", upozorio je Mektić.

KITAROVIĆ: MEKTIĆ DA POGLEDA ISTINI U OČI

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se treba suočiti sa činjenicom da se iz "Islamske države" u BiH vraća hiljade boraca i da se ne može zanemariti uticaj nekih drugih država na BiH.

Povodom izjave ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da su lažni i neosnovani navodi "Večernjeg lista" o rastućoj opasnosti od radikalnog islamizma u BiH, Kitarovićeva je rekla da "treba pogledati istini u oči".

"Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se sa trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz takozvane `Islamske države`, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je nekoliko hiljada, a ne može se zanemariti ni uticaj nekih drugih država", rekla je Kitarovićeva novinarima u Dubrovniku.

Izvor: RTRS/Srna