latinica  ћирилица
06/12/2016 |  18:22 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Prvo disciplinsko ročište protiv Gorana Salihovića (VIDEO)

Pripremno disciplinsko ročište u predmetu protiv suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića prekinuto je na samom početku.
Salihović - disciplinska - Foto: RTRS
Salihović - disciplinskaFoto: RTRS

Odbrana je zatražila izuzeće predsjedavajućeg Prvostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake, koji je i glavni tužilac Republike Srpske, jer kako kažu ima status "aktera" u prijavi koja je primljena u Tužilaštvu BiH, prije nego što je Salihović suspendovan.

Za četvorogodišnjeg mandata, dok su prvenstveno žrtve ratnog zločina vapile za informacijama o decenijskim virtuelnim istragama, novinare je zaobilazio u širokom luku.

Danas im je više nego naklonjen. Pred kamere je Salihović stao i prije ročišta.

Od septembarske suspenzije stavovi mu evaluirali – od pravosudno-državnog udara do političkog linča.

Kaže da se linč na glavnog tužioca nastavlja i na čitavo pravosuđe.

- Međutim, ja imam puno povjerenje u VSTS i u Disciplinsku komisiju, dodaje Salihović.

U predsjednika Komisije, ispostavilo se kasnije, baš i nema. Izuzeće je zatražio, prvo Salihović u žalbi, a potom i njegov advokat u svojevrsnoj sudnici. Indikativno i mimo uobičajene prakse rekli su, kako je Mahmut Švraka "akter“"u predmetu sa kojim je Salihović, prije suspenzije, upoznat.

Sukob je to interesa, kažu, ali značenje riječi "akter" taje.

- Dakle, sasvim je izvjesno da nije svjedok, jer da je svjedok ne bi mi tražili izuzeće, ističe Rifet Konjić, advokat Gorana Salihovića.

Prozvani Švraka, za taj predmet, kaže prvi put čuje. U kratkom telefonskom razgovoru poručuje da svako radi svoj posao. I čeka odluku na Zahtjev o izuzeću.

Nezvanično predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, već je odlučio. Zahtjev je, saznajemo, odbijen!

Iz krugova bliskih pravosuđu stiže i objašnjenje. Oznaka navodnog predmeta, koju je advokat nekoliko puta izgovorio, ukazuje na prijavu iz 2015. godine. Ako se prozvani i spominje u prijavi, o tome je, Salihović, odmah po prijemu, morao obavijestiti predsjednika VSTS-a.

A on to, saznajemo, nije učinio.