latinica  ћирилица
07/12/2016 |  16:01 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Јahorina: Konferencija "Kometa 2016" (VIDEO)

Na Јahorini je organizovana treća Konferencija sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, pod nazivom "Kometa 2016- primijenjene tehnologije u mašinskom inženjeringu".
Ist. Sarajevo - Konferencija "Kometa 2016." - Foto: RTRS
Ist. Sarajevo - Konferencija "Kometa 2016."Foto: RTRS

Cilj konferencije je da okupi eminentne domaće i svjetske stručnjake iz oblasti istraživanja i primjene novih tehnologija i razvoja mašinskih sistema, te da se putem razmjene iskustava i znanja javne prezentacije aktuelnih istraživanja i novih konstrukcionih rješenja doprinose povećanju konkuretnosti privrede u regionu. U okviru konferencije biće predstavljeni proizvodi i oprema i nova tehnološka rješenja institucija i kompanija. 

Prije 30 godina industirija je bila okosinica razvoja bivše Јugoslavije. Svi giganti koji su zapošljavali na hiljade radika su ugašeni. Danas sve zemlje regiona kaskaju u razvoju industrije. Kako bi išli u korak s vremenom struka predlaže da se udruže industrijski centri iz regiona i da počnu reformu industrije.

- Svjedoci smo vrlo razornog uništavanja svega onog što smo prije toga decenijama stvarali. Ova sadašnja generacija akademske zajednice pokušava da donosiocima odluka, tj. vlastima zajedno sa privrednicima, nametne novi koncept industrijalizacije - rekao je Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu i kroz ovu konferenciju želi da pokaže da je u svim segmentima nosioc razvoja i primjene novih tehnologija u Republici Srpskoj i BiH.

- Organizovali smo dva okrugla stola -jedan na temu obrazovanja mašinskih inženjera novog vijeka i drugi o mogućnostima saradnje univerziteta sa privredom - rekao je Ranko Antunović, dekan ovog fakulteta.

Biljana Marković, prodekan za naučno istraživački rad fakulteta rekla je da Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu prati svjetske trendove i da pokušava da primijeni znanje stečeno edukacijom u evropskim zemaljama.

Na konferenciji učestvuje 211 autora i koautora radova sa 27 univerziteta i šest naučno-istraživačkih instituta, te 18 privrednih subjekata.