latinica  ћирилица
23/06/2017 |  11:08 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Košarac: Šarović više puta dezinformisao javnost u Srpskoj

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je SDS-ov ministar u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović više puta tokom prošle i ove sedmice svojim izjavama o izmjenama Krivičnog zakona BiH pokušao da dezinformiše i obmanjuje javnost u Republici Srpskoj.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Sasvim je jasno da su dva ministra iz SDS-a prošle sedmice na sjednici Savjeta ministara BiH, kao i mnogo puta do sada, prihvatili predloženo zakonsko rješenje ne uvažavajući stavove institucija Republike Srpske. Nakon što su predstavnici institucija Republike Srpske i poslanici SNSD-a u parlamentu BiH digli svoj glas protiv očigledne izdaje interesa građana Republike Srpske i novog Šarovićevog dodvoravanja Bakiru Izetbegoviću koji srpskom narodu na silu pokušava da nametne etiketu 'genocidnog', SDS-ov ministar je morao da povuče prethodno datu saglasnost na tekst izmjena Krivičnog zakona BiH", pojasnio je Košarac u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, SDS-ovi ministri u Savjetu ministara BiH prošle sedmice su tvrdili da su uvažene primjedbe Ministarstva pravde Republike Srpske, a ove sedmice tvrde da nisu i da izmjene Krivičnog zakona BiH radi toga neće dobiti njihovu saglasnost.

"Da nismo brzo reagovali i javnosti pokazali dokumente koji jasno govore da Ministarstvo pravde i Vlada Republike Srpske nikada nisu dali saglasnost na takve izmjene zakona, Šarović bi nastavio da obmanjuje javnost i da na druge prebacuje krivicu za svoje katastrofalne odluke. Prema dokumentima koje imamo i koje smo pokazali javnosti, sasvim je jasno da su SDS-ovi ministri i zamjenici ministara u Savjetu ministara BiH ponovo radili na svoju ruku, ne obazirući se na činjenicu da time nanose ogromnu štetu Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini", naglasio je Košarac.

On je dodao da ima saznanja da je Šarović, nakon što su on i /ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan/ Mektić podržali izmjene Krivičnog zakona BiH, bio izložen ozbiljnim kritikama ljudi iz vrha SDS-a, koji se nisu mogli složiti sa činjenicom da ministri iz te stranke svojim glasovima u Savjetu ministara BiH na indirektan način potvrđuju nepostojeći genocid.

"I predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da bi bilo dobro da se ministri iz njegove stranke konsultuju s vrhom SDS-a prije donošenja odluka", podsjetio je Košarac i dodao da ta izjava pokazuje koliko su se SDS-ovi ministri odmetnuli i otuđili i od dijela svoje stranke i od građana Republike Srpske.

Košarac je pozvao Govedaricu da sam smijeni Šarovića i Mektića sa pozicija ministara u Savjetu ministara BiH, dodavši da bi takva inicijativa predsjednika SDS-a imala podršku poslanika SNSD-a.

"Nas iz SNSD-a nimalo ne raduju stalni srpsko-srpski sukobi u zajedničkim institucijama u Sarajevu, ali ne možemo i nećemo dopustiti da prođe bilo šta što nema saglasnost institucija Republike Srpske i što nije u interesu onih koji su nas birali. Takođe, nije dobro da se poslije svake sjednice Savjeta ministara BiH pitamo kakvu su novu glupost i štetu tamo napravili SDS-ovi ministri. Zato pozivam Govedaricu da jednom za svagda riješi tu situaciju i na pozicije Šarovića i Mektića predloži ljude koji će uvažavati interese Republike Srpske", zaključio je Košarac.

Šarović je 13. juna, nakon sjednice Savjeta ministara na kojoj je, kako je tada saopšteno, utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, izjavio da su uvažene sugestije ministara iz Republike Srpske, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH i Ministarstva pravde Republike Srpske.

I Mektić je tada izjavio Srni da su u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koje je utvrdio Savjet ministara BiH, doslovno uvažene primjedbe VSTS BiH i Ministarstva pravde Republike Srpske.

"Bile su primjedbe VSTS-a i Ministarstva pravde Republike Srpske i, koliko je meni poznato, to je uvaženo", rekao je tada Mektić, dodavši da je pristao da glasa nakon što su u tekst unesene primjedbe.

Dan kasnije, 14. juna, Šarović je rekao novinarima u Sarajevu da je Savjet ministara BiH "u načelu usvojio tekst izmjena i dopuna Krivičnog zakona", te da će srpski ministri prihvatiti konačan tekst ukoliko budu prihvaćene njihove primjedbe koje su "na liniji preporuka Vlade Republike Srpske".

Šarović je 16. juna tvrdio da ne postoji nijedan verifikovani tekst Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH koji predviđa kažnjavanje za negiranje genocida, a da ga je Savjet ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru.

Nakon jučerašnje sjednice Savjeta ministara, Šarović je izjavio da "ni na toj sjednici nije postignuta saglasnost" u vezi sa članom 145a Krivičnog zakona BiH, iako je 13. juna tvrdio da je na tada održanoj sjednici postignuta saglasnost.

Izvor: Srna