latinica  ћирилица
17/02/2018 |  10:46 ⇒ 13:10 | Autor: RTRS

Gradiška - izložba o stradanju SPC (VIDEO)

U Zavičajnom muzeju u Gradišci otvorena je istorijska izložba "Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu 1941–1945 - mučeništvo Srpske pravoslavne crkve u Bosanskoj krajini".
Gradiška - izložba - Foto: RTRS
Gradiška - izložbaFoto: RTRS

Izložba, čiji su autori Veljko Đurić Mišina iz Muzeja žrtava genocida iz Beograda, Radovan Pilipović iz Arhiva Srpske pravoslavne crkve iz Beograda i Bojan Stojnić iz Arhiva Republike Srpske, govori o stradalim pravoslavnim sveštenicima i vjeroučiteljima, te uništenim pravoslavnim crkvama i manastirima na području Eparhije banjalučke u Drugom svjetskom ratu.

Ove godine u spomen-parku u Gradišci biće podignuta bista gradiškom proti i narodnom poslaniku Dušanu Subotiću, kojeg su ustaše ubile zajedno sa vladikom banjalučkim Platonom. Stradanje prote Dušana Subotića biće opisano u najnovijoj knjizi teologa i saradnika Zavičajnog muzeja Daria Drinića. 

Istorijskim izložbama kojih je u Zavičajnom muzeju sve više učenici Gimnazije Gradiška stiču dodatna znanja.

Izložba "Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu 1941–1945 - mučeništvo Srpske pravoslavne crkve u Bosanskoj Krajini" biće postavljena u Zavičajnom muzeju u Gradišci narednih 20 dana.