latinica  ћирилица
17/02/2018 |  12:31 ⇒ 14:01 | Autor: RTRS

Na dnevnom redu smjena Vlade Tuzlanskog kantona

Poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona usvojili su predloženu tačku dnevnog reda o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona, za koju je glasalo 20 poslanika, 10 je bilo uzdržano, dok su tri poslanika bila protiv.
Sjednica Vlade tuzlanskog kantona (Arhiv) - Foto: SRNA
Sjednica Vlade tuzlanskog kantona (Arhiv)Foto: SRNA

Skupština je, na prijedlog Kluba poslanika Stranke za BiH, u dnevni red uvrstila i dvije dodatne tačke koje se odnose na raspravu o zagađenosti vazduha na području Tuzlanskog kantona i odlazak mladih sa ovog područja.

Nakon usvajanja dnevnog reda, poslanici su dobili materijale sa obrazloženjem zbog čega se traži smjena Vlade sa premijerom Begom Gutićem na čelu, dok se u nastavku sjednice očekuje rasprava o predloženim tačkama dnevnog reda.

U materijalu pod nazivom "Inicijativa za smjenu premijera Tuzlanskog kantona" navedeno je da se u skladu sa Poslovnikom Skupštine Tuzlanskog kantona podnosi ova inicijativa zbog nedostatka ili potpunog prestanka koordinacije premijera sa poslanicima o čemu svjedoče skoro stalne pritužbe.

"Propulzivnost materijala Vlade Tuzlanskog kantona je potpuno ugrožena, jer je skupštinska većina sastavljena od poslanika iz više političkih subjekata, pa se u zadnje vrijeme teško pronalazi dovoljna većina u Skupštini koja podržava materijale dostavljene od Vlade Tuzlanskog kantona", navodi se u inicijativi.

U inicijativi se navodi i da parlamentarna kriza, koja je nastala ovako poremećenim odnosima premijera i skupštinske većine, prijeti da preraste u krizu realnih procesa na području Tuzlanskog kantona.

Uz obrazloženje su dostavljeni i potpisi poslanika Skupštine Tuzlanskog kantona za ovu inicijativu.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić zatražio je ocjenu ustavnosti odluke o sazivanju vanredne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona i raspravu o smjeni premijera, kao i prekid sjednice do odluke Ustavnog suda.

Poslanik SDA Midhat Čaušević zatražio je pauzu od pola časa i najavio vanrednu konferenciju ove stranke za novinare, javili su federalni mediji.

Izvor: SRNA