latinica  ћирилица
21/02/2018 |  11:34 ⇒ 12:02 | Autor: RTRS

Dio zida Varšavskog geta postaje kulturno-istorijski spomenik

Dva preostala dijela zida koji je služio za izolaciju nekadašnjeg Varšavskog geta biće stavljeni na listu istorijskih spomenika, izjavio je danas regionalni zvaničnik zadužen za konzervaciju u Poljskoj.
Varšava - Foto: TANЈUG
VaršavaFoto: TANЈUG

Kako je predloženo, zid od crvene cigle u Ulici Sijena 53 trebalo bi zaštiti kao svjedoka istorije i sačuvati ga za buduće generacije, prenosi AP.

Navedeno je da bi status spomenika pružio pravnu zaštitu "jedinstvenom istorijskom spomeniku, od neprocjenjive vrijednosti za jevrejski i poljski narod". Na ovaj prijedlog se, međutim, može uložiti prigovor, napominje AP.

Zid je podignut 1940. godine, kada su nacisti zatvorili dio Varšave koji su nazvali "jevrejskim distriktom". Bio je visok četiri metra, uključujući metar bodljikave žice na vrhu. Oko 450.000 stanovnika tog dijela poljske prestonice umrlo je u zatočeništvu od gladi i bolesti ili u gasnim komorama logora Treblinka.

Nijemci su uništili geto i veći dio zida 1943. godine. Stotine stanovnika je pružilo otpor, ali je ustanak u Varšavskom getu ugušen iste godine, a skoro svi jevrejski borci ubijeni.

Izvor: Agencije