latinica  ћирилица
21/02/2018 |  13:10 ⇒ 13:14 | Autor: RTRS

OEBS za reforme, uključujući i izmjenu Izbornog zakona u BiH

Misija OEBS -a nastaviće snažno podržavati reformski proces u Bosni i Hercegovini, poručio je danas generalni sekretar ove organizacije Tomas Greminger, koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH.
Tomas Greminger, (foto: Fena) -
Tomas Greminger, (foto: Fena)

Greminger je na konferenciji za medije kazao da je tokom sastanaka s bh. zvaničnicima razgovarao o pitanjima koja ostaju izazov na reformskom putu, kao što su obrazovanje, izmjene i dopune Izbornog zakona te implementacija ljudskih prava i korupcija.

Naveo je i da je zabrinut zbog negativne retorike političkih lidera što podriva ostvareni napredak i onemogućava značajne iskorake.

"Zbog toga bi podstakao političke lidere ove države da se više potrude da bi ostvarili kompromis za korist građana", naglasio je Greminger.

Istakao je da je sa svim sagovornicima razgovarao o Izbornom zakonu.

"Zaista želim, zbog izostanka napretka, donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u skladu s nedavnom odlukom Ustavnog suda BiH. Misija OSCE-a sarađuje s ostalim partnerima iz međunarodne zajednice u cilju stvaranja pretpostavki za dijalog i kompromis, ali same stranke moraju se snažnije angažovati", rekao je Greminger i naglasio da bi bilo rizično ući u izbore a da se ne zna kako će implementirati izborne rezultate.

Izvor: Nezavisne novine