latinica  ћирилица
21/02/2018 |  15:32 | Autor: RTRS

FBiH: Uskladiti odredbu Zakona o prodaji stanova sa stanarskim pravom

Ustavni sud BiH konstatovao je da nadležno ministarstvo, Vlada i Parlament Federacije BiH još nisu postupili po nalogu iz njegove odluke i uskladili odgovarajuću odredbu federalnog Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje naknade, sa Ustavom BiH i Protokolom uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Na internet stranici Ustavnog suda BiH navodi se da su na sastanku predstavnika Ustavnog suda BiH i izvršne i zakonodavne vlasti FBiH posebno razmatrane posljedice koje mogu da uslijede zbog neizvršenja ove odluke Ustavnog suda BiH.

Predstavnici Parlamenta i Vlade FBiH upoznali su Ustavni sud BiH o aktivnostima koje su preduzimane u periodu od donošenja odluke Ustavnog suda do danas na implementaciji pomenute i drugih odluka.

Oni su naglasili da u FBiH postoji spremnost za izvršavanje odluka Ustavnog suda, ali da u konkretnom slučaju, iako je bilo pokušaja, sporne odredbe Zakona nisu usklađene sa Ustavom BiH zbog nemogućnosti da se o predlaganim rješenjima i prijedlozima postigne podrška i potrebna saglasnost u zakonodavnom postupku.

Ustavni sud je informisan da je trenutno u resornom federalnom ministarstvu pripremljen nacrt zakona kojim bi bila implementirana navedena odluka Ustavnog suda.

Rečeno je da se očekuje vrlo brzo da Vlada FBiH utvrdi prijedlog zakona i dostavi ga u parlamentarnu proceduru radi usvajanja po hitnom postupku.

Naglašeno je da je to posebno važno s obzirom da je od donošenja odluke Ustavnog suda, odnosno utvrđivanja obaveze za organe FBiH prošlo skoro šest godina.

Učesnici sastanka saglasili su se da su aktivnosti Vlade i Parlamenta FBiH oko sprovođenja odluke bile neefikasne i da se njeno nesprovođenje, bez obzira na razloge, ne može opravdati.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman i potpredsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević sa saradnicima, te predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić.

Izvor: Srna