latinica  ћирилица
21/02/2018 |  18:38 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Sela oko Bosanskog Grahova potpuno odsječena zbog snijega (VIDEO)

Snijeg koji neprestano pada srpskim povratnicima u opštinama Kantona 10 uzrokovao je brojne probleme. Najteže je u Bosanskom Grahovu, gdje je više sela potpuno odsječeno, dok su u Drvaru i Glamoču putevi za sada prohodni.
Snijeg - Foto: RTRS
SnijegFoto: RTRS

Zvono je i danas označilo početak nastave u školi u “Grahovu“. Međutim, učionice su gotovo puste, jer većina đaka iz okolnih sela, nije mogla da se “probije“ kroz snijeg. Među njima je i sedmogodišnji Dragan Vladušić, jedino dijete iz sela Tiškovac.

"Tiškovci su zameteni, nemamo puta, a Dragan se igra se, piše zadaću koju mu drugari iz razreda pošalju telefonom", kaže Draganova majka Drenka Vladušić.

Snježni nanosi potpuno su odsjekli sela Tiškovac i Preodac. Do njih je, za sada, nemoguće stići.

Duško Radun, načelnik opštine Bosansko Grahovo, ističe da se putevi do ovih sela moraju probiti, ako nevečeras, inda u toku sutrašnjeg dana, i to najviše, kako kaže, zbog bolesnih ljudi.

Iako je visok snijeg uobičajen za ove predjele, obilne padavine iznenadile su mještane. Kažu, odavno nije bilo ovakve zime.

Snijeg je velike probleme uzrokovao i u opštinama Drvar i Glamoč, gdje su snježni nanosi dostizali visinu i do dva metra. Mada je saobraćaj na području ovih opština otežan, putevi su prohodni, a dežurne službe danonoćno su na terenu.

Goran Broćeta, načelnik opštine Drvar, ističe da su za kratko vrijeme očistili urbani dio grada, a da će večeras od snijega biti očišćeni putevi do najudaljenijih seoskih područja.

U opštini Glamoč ističu da nema zametenih sela, ali da će odmah reagovati ukoliko dobiju hitan poziv.

U svim opštinama Kantona 10 situacija je trenutno pod kontrolom. Kažu da će spremno dočekati nove padavine i najavljeni ledeni talas.