latinica  ћирилица
09/11/2018 |  13:18 ⇒ 15:01 | Autor: RTRS

Migranti napuštaju voz, kreću za Sarajevo

Migranti, njih 146 koji se od sinoć nalaze na željezničkoj stanici u Bihaću, počeli su napuštati voz, javlja N1.
Migranti napuštaju voz (foto: n1info.com) -
Migranti napuštaju voz (foto: n1info.com)

Uz veliko policijsko obezbjeđenje, migranti iz voza prelaze u autobuse koji će ih prevesti do Sarajeva.

Snežana Galić, porparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), podsjetila je da je od 23. oktobra na snazi odluka da se onemogući dolazak migranata na područje USK, jer su trenutno smještajni kapaciteti popunjeni.

"U skladu s tom odlukom, sinoć je onemogućen izlazak migrantima iz talgo voza, a koji su pristigli iz Sarajeva u Bihać. Njih 153 se nalazilo u vozu. Sedam migranata je odmah izmješteno, a radi se o ranjivim kategorijama - djeci i ženama. Smješteni su u migracione centre", istakla je Galić za AA.

Prema njenim riječima, što se tiče MUP-a USK, voz se odmah mogao vratiti.

"On nije blokiran niti zaustavljen, jedino je onemogućen izlazak migranata. Međunarodna organizacija za migracije je ta koja određuje smještajne kapacitete, naravno u saglasnosti sa Ministarstvom sigurnosti", dodala je Galić.

Iz Željeznica FBIH navode da je u ovom slučaju "došlo ponovo do nezakonitog zarobljavanja 'BH voza' -714 u Bihaću od strane MUP-a USK i do nasilnog prekida odvijanja redovnog putničkog željezničkog saobraćaja na relaciji Bihać-Sarajevo".

O ovom postupanju pripadnika MUP-a USK, Željeznice FBiH nisu zvanično obavještene. Iz tog razloga, Željeznice FBiH će podnijeti tužbu za nadoknadu štete od Vlade USK i podnijeti prijave protiv ministra i komesara MUP-a USK.

"Zahtijevamo hitnu intervenciju nadležnih organa i deblokadu 'BH voza' u cilju uspostave redovnog željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo. Napominjemo da su Željeznice FBiH o ovom problemu migrantske krize u više navrata izvještavale Ministarstvo sigurnosti BiH, Vladu FBiH, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, MUP FBiH, MUP KS, Vladu USK-a, MUP USK-a i ostale nadležne organe i institucije", stoji u reakciji Željeznica FBiH.