latinica  ћирилица
09/11/2018 |  18:28 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Mektić sastavio listu nepoželjnih Srba?

Јavnost još nije dobila odgovor koja je institucija donijela odluku o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu, a stižu najave o novim zabranama, i to zvaničnicima, javnim radnicima i književnicima iz Srbije. Iza svega stoji Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, pišu beogradske Večernje novosti. Mektić odbacuje te navode, kao netačne. Iz Obavještano-bezbjednosne agenije, baš kao i u slučaju "Prilepin", ne oglašavaju se.

Srpski kadar u Sarajevu sastavio je listu nepoželjnih Srba kojima neće biti dozvoljen ulazak u BiH. Ovo su danas objavile beogradske Večernje novosti, čiji neimenovani izvor otkriva da će se na spisku naći srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, lider radikala Vojislav Šešelj, novinar Milomir Marić i predsjednik Pokreta "Zavetnici" Stefan Stamenkovski.

- Nimalo me ne iznenađuje ta vijest ako je tačna. Što se tiče Mektića ja ću odmah uzvratiti kontramjerama. Neka on vodi računa da se ne usudi da pređe preko Drine, jer ima da ga jurim po cijeloj Srbiji - poručio je Vojislav Šešelj, predsjednik SRS-a, a na njegove riječi nadovezao se predsjednik pokretra "Zavetnici".

- Smatram da je spisak koji je Mektić napravio, a na kojem sam i sam, spisak Ambasade SAD u Sarajevu. Svoje prste, sigurno je, tu ima i Ambasada Velike Britanije, te mnogi zapadni elementi koji žele da uruše Republiku Srpsku - tvrdi Stamenkovski.

Prozvani ministar negira da je autor tzv. crnih listi, po "crnogorskom receptu". Dragan Mektić tvrdi da su to izmišljotine koje vlast u Banjaluci plasira preko medija iz Srbije, jer je izričito protiv bilo kakve saradnje SDS-a sa SNSD-om.

- Cilj je da putem tih medija i putem laži diskvalifikuju političke protivnike u Republici Srpskoj. Mene su, na kraju krajeva, iz Srbije lobirali i ja ću u Dubaiju, na Generalnoj skupštini Interpola, glasati protiv uključenja tzv. Kosova u tu instituciju - kaže Mektić.

Glavni izvođač politike "guranja" prsta u oko zvaničnom Beogradu preko kreiranja tzv. crnih listi i nezakonitog prisluškivanja jeste OBA BiH, pod rukovodstvom Alijinog ratnog tjelohranitelja Osmana Mehmedagića. Iako je to pokušao da prikrije, Mektić ima odličnu komunikaciju sa Osmicom, o čemu svjedoče eksluzivni kadrovi njih dvojice u jednom od kafića u Istočnom Sarajevu.

- Najave koje smo imali ranije od strane OBA i ponašenje te agencije i bezbjednosnog sistema na nivou BiH, mogu samo kao čovjek koji izvlači zaključke, da kažem da tu ima nešto. Potpuno sam protiv i odbacujem politiku bilo kakvog stvaranja listi za ljude iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore kojima bi im se zabranio ulazak u BiH - istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Nova vlast u Republici Srpskoj, prvenstveno novoizabrani srpski predstavnici u institucijama BiH, najavljuju da će se ozbiljno preispitati dosadašnji rad OBA. Baviće se, kažu, onima koji u BiH unose oružje i ekploziv, a ne knjige.