latinica  ћирилица
07/12/2018 |  18:57 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Preuzeli poslaničke mandate, a ministarskih se nisu odrekli

Јuče su, od CIK-a preuzeli sertifikate, izabrali rukovodstvo Predstavničkog doma BiH i prekršili ustavne principe o odvojenosti izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. Tri ministra i predsjedavajući Savjeta sve do kompletiranja bh. vlasti vršiće dvojne funkcije – biće i ministri i poslanici! Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić čak je imenovan i za zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma! Da li su za sve kriva nedorečena zakonska rješenja ili nezajažljivost domaćih političara za gomilanjem funkcija?

Kako je Denis Zvizdić jutros razriješio dilemu – na kojem će spratu zgrade zajedničkih nam institucija na Marindvoru, provesti radni dan!? Na drugom, gdje je sjedište Predstavničkog doma!? Ili na trećem, gdje je Kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara!? Sličnim, “teškim“ dilemama narednih dana, sedmica, a možda i mjeseci, kao Zvizdić, biće izloženi i bh. ministri Adil Osmanović, Mirko Šarović i Dragan Mektić.

Svi oni poslaničke mandate su preuzeli. No ministarskih se nisu odrekli! Dvojne funkcije grčevito brane, a čime drugim do “državnim“ interesima.

- Neću se povući, zato što te dvije funkcije nisu u sukobu interesa. Dakle veliki broj ministara iz Vijeća ministara bi se povukao i bilo bi nemoguće praktično imenovati novo Vijeće ministara, rekao je Zvizdić.

Zvizdićevo zvanično obrazloženje, teško je razumjeti. Јer, niti nasljednike u Savjetu ministara imenuju prethodnici, niti je Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH uopšte tretirao ovakav “sukob interesa“. No, jeste Izborni zakon BiH - spojivost funkcija! I tu su valjda uporište pronašli ministri - poslanici!

“Nespojivo je vršenje ovih funkcija osim u periodu dok se ne konstituišu izvršni organi vlasti izabrani na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu“, navedeno je u Izbornom zakonu BiH.

No jasan je i Ustav BiH! Razgraničio je zadatke izvršne i zakonodavne vlasti – odnosno ministara i poslanika! Prvi zakone i odluke predlažu! Drugi ih usvajaju! U inovativnim dvojnim funkcijama, “udarnički“ bh. kvartet biće u ulozi i predlagača i “usvajača“! Ili u praksi – na trećem spratu će Denis Zvizdić predsjedavajući Savjeta ministara, osmisliti, primjera radi, budžet za sljedeću godinu, a onda ga, dvadesetak stepenika niže, na drugom spratu, Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, valjda usvojiti! Vehid Šehić nema dilemu – dvojne funkcije su neustavne! A bile bi i nezakonite da Ustav i pojedini normativi nisu u koliziji.

- Može se prenijeti sva ovlaštenja na zamjenike ministara. Imamo praksu u drugim državama – oni imaju zamjenske poslanike, tako da dok god on obavlja funkciju ministra ili predsjedavajućeg, druga osoba sa liste te političke stranke će privremeno obavljati funkciju poslanika, rekao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom".

I prethodnih izbornih godina, znali su bh. ministri da presjednu u poslaničku fotelju. No nikada nisu u dvije fotelje, istovremeno sjedjeli. “Zamke“ su izbjegavali ili prenosom ovlaštenja na zamjenika ili tako što bi poslanički mandat prihvatili, ali u radu parlamenta nisu učestvovali, sve dok se ne izabere novi savjet ministara. No, eto, velikodušno, ali neustavno, Zvizdić i družina radiće udarnički “dva posla“. Dvostrukih funkcija u tek formiranom Predstavničkom domu ima još! Do juče samo delegati Halid Genjac, Safet Softić i Nebojša Radmanović postali su članovi oba doma bh. parlamenta. Ali, za razliku od ministara oni će milom ili silom bez delegatskog mandata ostati!

“Ukoliko prihvate mandat u Predstavničkom domu, a nisu podnijeli ostavku u Domu naroda, CIK BiH u roku od 15 dana utvrđuje prestanak mandata u Domu naroda", navodi se u odgovoru CIK-a.

Ako već, u pravnom vakuumu, ministri-poslanici nekažnjeno sjede na “dvije“ fotelje – dvije plate, bar za sada, primati neće! Osim ako, kakvim internim ministarskim aktima, ponovo inovatorski, ne odluče drugačije!? A iskustva u inovacijama, očigledno imaju!