latinica  ћирилица
07/12/2018 |  22:17 | Autor: SRNA

Sarajevo: 50 zatvorenika ide u KPZ u Ustikolini, Busovači i Igmanu

Grupa od pedesetak osuđenika će iz Centralnog zatvora u Sarajevu, zbog prebukiranosti, biti prebačena u kazneno-popravne zavode poluotvorenog tipa u Ustikolini, Busovači i na Igmanu, saznaje Kliks.

Federalni ministar pravde Mato Јozić rekao je da je svrha odluke oslobođenje kapaciteta za pritvore i ekonomičnost vođenja postupaka.

On ističe da pritvorenici iz Centralnog zatvora u Sarajevu treba da budu tužiocima i sudijama na dohvat ruke, a ne da ih sudska policija dovodi iz Bihaća, Mostara i Orašja, što je dugotrajno i skupo.

Јozić kaže da je ova mjera privremena, te navodi da će 43 osuđenika iz Centralnog zatvora u Sarajevu biti prebačena na Igman i u Ustikolinu, dok će ih manji dio ići u zavod poluotvorenog tipa u Busovači, gdje ima slobodnih mjesta.

- Kantoni plaćaju ogromne troškove zbog transporta pritvorenika - istakao je Јozić i dodao da u Centralnom zatvoru, koji je predviđen za 90 osuđenika, ima 40 ljudi koji čekaju pravosnažnu presudu.

Prema njegovim riječima, na ovaj način će u Centralnom zatvoru u Sarajevu napraviti mjesta za pritvorenike.

Prema pisanju portala, u zeničkom zatvoru ima 105 slobodnih mjesta za osuđenike, mostarskom 63, tuzlanskom 60, bihaćkom 22, a u sarajevskom nema nijednog.