latinica  ћирилица
10/01/2024 |  21:54 ⇒ 11/01/2024 | 11:02 | Autor: RTRS

Svečanim defileom Kotorvarošani obilježili Dan Republike (FOTO)

Kotorvarošani su večeras razvili zastavu Republike Srpske dugu 32 metra i svečanim defileom od kino-sale do Opštinske uprave obilježili 32. rođendan Srpske.
Kotor Varoš - svečani defile - Foto: SRNA
Kotor Varoš - svečani defileFoto: SRNA

Predsjednik Srpskog kulturno-prosvjetnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Kotor Varoš Čedo Tepić se obratio okupljenim sugrađanima riječima da je rođendan Republike Srpske dan sjećanja na sve one koji su ugradili svoje živote u njene temelje.

- Pamtićemo i obilježavati Dan Republike, ali i prenositi na mlađe da nije bilo lako stvoriti Republiku Srpsku i izboriti slobodu srpskom narodu u BiH i da su date velike žrtve. Zbog toga je moramo poštovati, braniti i graditi da bude još bolja jer je ona garant slobode Srbima sa lijeve strane Drine - poručio je Tepić.

Predsjednik opštinskog odbora Socijalističke partije Kotor Varoš Predrag Tešić rekao je da je Republika Srpska prostor gdje srpski narod može da čuva tradiciju, običaje i identitet.

- To je prostor na kome se prisjećamo onih koji su odlučili i formirali Republiku Srpsku, onih koji su je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata branili, a posebno je i prilika da se prisjetimo onih koji su položili živote ili dali dijelove tijela za odbranu Srpske - naglasio je Tešić i dodao da se na ovim svečanostima akcenat stavlja da je u stvaranju Srpske, noseći svako svoj teret, učestvovao cjelokupni srpski narod.

Po završetku svečanog defilea upriličena je i bakljada u bojama zastave Republike Srpske.

Prethodno je u kino-sali održana projekcija dokumentarnog filma "Garavice" režisera Dragana Radovića, koji govori o jednom od najvećih stratišta nad Srbima kod Bihaća, ali i drugim stratištima u tom dijelu Krajine tokom Drugog svjetskog rata.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Republiku Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.