latinica  ћирилица
11/05/2024 |  16:09 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Tuga koja traje cijeli život - U Donjoj Gradini obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida (VIDEO)

U Spomen- području Donja Gradina sutra će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.
Donja Gradina - Spomen obilježje - Foto: RTRS
Donja Gradina - Spomen obilježjeFoto: RTRS

Prema programu obilježavanja, biće položeni vijenci i cvijeće i služen parastos ubijenim Srbima, kao i vjerski pomeni pripadnicima drugih konfesija. Nakon toga planirano je obraćanje zvaničnika.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genocida u NDH, u Kozarskoj Dubici će biti održana memorijalna akademija "Tuga koja traje cijeli život".

Slike užasa još su žive u očima 92-godišnjeg Dušana Mećave, iz sela Donja Gradina.

Kao dječak koji je čudom preživio ustaški pokolj u kojem su mu stradali otac, brat i sestra, nakon povratka u rodno selo zatekao je pustoš. Donja Gradina bila je pretvorena u veliku masovnu grobnicu. S ostalim preživjelim mještanima mjesecima je sahranjivao leševe kojih je bilo svuda.

- Dvije grobnice su bile otvorene, nisu zatrpane, samo iskopane. I kad smo došli na Čalinku, to glavno groblje, malo smo gledali - iz zemlje, kao da krtica ruje. I kad je to puklo, to je krv ona udarila, tu ne možeš stajati - priča Mećava.

Srbi, Јevreji i Romi, bez obzira na pol i uzrast, od beba u kolijevci do staraca, ubijani su bez milosti. Blizina Јasenovcu, od Kozarske Dubice napravila je vjerovatno najstradalnije mjesto u Drugom svjetskom ratu. Broj stanovnika ove opštine po završetku rata bukvalno je prepolovljen.

- Sve i jedno selo, i Dubica zapravo ima istu priču. Prije 1941. jedan broj stanovnika, nakon 1945. drugi broj stanovnika - naveo je Mirko Dimić, viši kustos u SP Donja Gradina.

- Svaka pojedinačna žrtva dovoljna je da se sagleda karakter rata, i svaka pojedinačna žrtva je priča sama za sebe - istakoa je Željko Vujadinović, istoričar.

A namjera ustaša bila je potpuno istrebljenje nepodobnih naroda, u kojem su najveću žrtvu podnijeli Srbi.

Zbog toga, naša obaveza je da pamtimo i istinu o stradanju u ustaškom genocidu prenosimo budućim generacijama.

- Naravno da je bitno da govorimo o tome. Važno je prije svega u svojim kućama da pričamo djeci. A nema kuće koja nije imala bar jednog člana da nije poginuo u sistemu koncentracionog logora, i dobro je da bake i djedovi pričaju o tome svojim unucima, drugi korkak su škole i naravno najvažniji korak je da dođu ovdje u Donju Gradinu - naglasila je Tanja Tuleković, direktorka Spomen-područja "Donja Gradina".

Prema programu obilježavanja, na Grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina u 12 časova biće položeni vijenci i cvijeće, a u 12.30 će kod Grobnog polja Hrastovi biti služen parastos ubijenim Srbima - žrtvama genocida u NDH kao i vjerski pomeni pripadnicima drugih konfesija.

Obraćanje zvaničnika planirano je oko 13 časova, a prenos možete gledati na programu RTRS.