latinica  ћирилица
26/06/2024 |  15:39 ⇒ 15:39 | Autor: SRNA

Tamindžija: Žrijeb obesmišljava izbor delegata u Dom naroda PS BiH

Odlučivanje žrijebom da li će mjesto petog delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pripasti SNSD-u ili PDP-u obesmišljava izbor delegata u Domu naroda, s obzirom na to da za njih glasaju poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, izjavio je danas predsjednik skupštinske Komisije za izbor i imenovanja Ilija Tamindžija.
Ilija Tamindžija - Foto: RTRS
Ilija TamindžijaFoto: RTRS

Tamindžija je rekao da je glasački listić za izbor petog delegata u Domu naroda PS BiH iz Republike Srpske prema svim pravilima bio nevažeći i da je pitanje zašto se sada, gotovo dvije godine nakon glasanja, ponovo poteže to pitanje.

- Glasački listić je bio nevažeći i to je jasno svima. Otkud sad da naknadnom pameću neko može da donese odluku da je glasački listić važeći, kada nije glasano onako kao što je dogovoreno prethodno na Komisiji za izbor i imenovanje? - upitao je Tamindžija nakon što je Centralna izborna komisija BiH najavila da će u ponedjeljak, 1. jula, žrijeb odlučiti o petom delegatu.

On je ukazao da uopšte nije stavljen "iks" u kvadratić u koji je bilo predviđeno, nego je, ako se tako može reći, drsko prekrižen politički subjekat.

- Tako da je svima jasno i nema tu šta da se odlučuje, zaključuje i da zasjeda Komisija jer je svima jasno da je glasački listić nevažeći. Zašto se gotovo dvije godine poslije glasanja sad neko sjeti da glasački listić koji je nevažeći, proglasi važećim? - upitao je Tamindžija.

On je naglasio da je sve što je dogovoreno na Komisiji za izbor i imenovanje republičkog parlamenta bilo u skladu sa zakonom, a da su samo neki modaliteti koje zakon nije mogao da predvidi dogovoreni na Komisiji.

- Komisija za izbor i imenovanja dogovorila je da se glasa isključivo u kućicu, odnosno u mali kvadratić sa znakom `iks` i nikakav drugi znak, čak ni bilo kakva tačka, zarez ili bilo gdje na ćošku listića, koji bi mogao biti znak prepoznavanja na listiću, nije mogao biti stavljen, da bi listić bio važeći - pojasnio je Tamindžija.

On je istakao da su na tome insistirali čak opozicioni poslanici, da Komisija prilikom predaje listića jasno ukaže na činjenicu da je glasački listić bez ikakve oznake i da ne smije imati oznaku ni kasnije.

Tamindžija je upitao i čime se vodio Sud BiH kada je rekao da je glasački listić važeći i da li će sutra neko na izborima priznati takav glasački listić ako neko prekriži politički subjekat i ne stavi odgovarajući znak na predviđeno mjesto za glasanje?

Sud BiH odbio je ranije žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koji je krajem maja ponovo priznao listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik CIK-a Bih Irena Hadžiabdić rekla je danas da će u ponedjeljak, 1. jula, biti organizovano žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH.