latinica  ћирилица
26/06/2024 |  19:53 ⇒ 27/06/2024 | 08:46 | Autor: RTRS

Sankcionisane kompanije pred izazovima - kako održati poslovanje i zadržati radnike? (VIDEO)

Američke sankcije za upravu Infiniti grupi, koja okuplja sedam sankcionisanih kompanija u Srpskoj, su nerazumne, apsurdne i političke.
Tastatura - Foto: RTRS
TastaturaFoto: RTRS

Sumnjaju da je krajnji cilj stranaca ugasiti preduzeće iz Republike Srpske koje zapošljava 800 većinom visokokvalifikovanih radnika i preuzeti određene poslovne projekte.

Kako bi spasili radna mjesta i egzistenciju svojih zaposlenih, u upravi su zainteresovani da od vlasnika Đorđa Đurića, koji je nakon uvedenih sankcija odlučio da napusti kompaniju, preuzmu Infiniti grupu.

Smatraju da će u narednih deset dana naći model kako to realizovati.

Kako naći način da Infiniti grupa nakon američkih sankcija nastavi sa poslovanjem i sačuva radna mjesta zadatak je koji ovih dana prioritetno stoji pred upravom. Ne kažu da će biti lako, jer nisu kažnjeni zbog nepoštovanja zakona, već političkih, ali i drugih razloga. Sumnjaju da neko pokušava ugroziti realizaciju dogovorenih projekata. Svakako je trn u oku i konkurentnost sa stranim kompanijama.

Predsjednik Uprave Infiniti internešnel grupe Bojan Vujić rekao je da će u narednom periodu biti realizovan projekat digitalizacije u BiH vrijedan nekoliko stotina miliona evra, navodeći da i to može biti jedan od razloga za uvođenje sankcija.

- Kada nema domaćih kompanija, to će onda raditi neko sa strane - ukazao je Vujić.

Direktor Prointera Vladimir Perišić rekao je da Prointer sarađuje sa vodećim svjetskim kompanijama, da je poslovanje bilo transparentno, što pokazuju i sklopljeni ugovori, dobijeni sertifikati i sve drugo što je potrebno da bi se ostvarila takva vrsta saradnje.

- Sarađujemo najviše sa američkim kompanijama i sada smo iznenađeni zbog svega što se desilo. Kada dogovaramo projekte, morali smo imati stručne kadrove i sertifikate, to su prepoznali svi u svijetu - rekao je Perišić.

Da li je, između ostalih, i poslovna vizija dovela do sankcija? Slučajno ili ne, Infiniti grupa koja zapošljava 800 većinom visokokvalifikovanih radnika sa deficitarnim zanimanjima, zaustavljena je u sred investicionog perioda. I predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da samozvani "nosioci demokratije" sve rade da politički oslabe Republiku Srpsku, sada i ekonomski.

Dodik kaže da firme koje su sankcionisane slove za najbolje u BiH i da razlog za sankcije treba tražiti i u konkurentnosti, jer nisu uspjeli posredstvom političke volje da ih istisnu iz poslova na nivou institucija BiH, a činjenica je da su kvalifikovane i konkurentne sa cijenama.

Dovoditi ove firme u vezu sa Dodikom i njegovom porodicom kao razlog za sankcije netačno je i nerazumno, tvrde u Infiniti grupi. Ono što je apsurd jeste da posluju sa američkim i evropskim kompanijama. Ti poslovni partneri ne podržavaju ovakav način sankcionisanja. Јoš je veći apsurd da ti strani partneri ne žele da do polovine avgusta prekinu saradnju, a ovdašnje banke već najavljuju zatvaranje računa. Radnicima su isplaćene dvije plate unaprijed. Kako bi sačuvali radna mjesta i zaposlene u upravi su zainteresovani da od vlasnika Infiniti grupe, koji ne želi da posluje pod sankcijama, preuzmu upravljanje.

- Razgovaramo da sada mi iz Infiniti grupe preuzmemo upravljanje. Poenta je da mi koji smo stvorili kompaniju idemo u pravcu da je preuzmemo. Na ovaj način Infiniti grupa više neće da postoji, ali tražićemo neki model - rekao je Vujić.

Perišić je rekao da je prosječna starosna dob zaposlenih 35 godina.

- Sticali su iskustvo na velikim projektima. Sada oni razmišljaju o svemu šta se dešava i osjećaju se ugroženo - rekao je Perišić.

Ako ne bi našli model da nastave poslovanje, upozoravaju iz Infinitija da može doći i do ugrožavanja sistema rada u javnom sektoru, prije svega Poreskoj i Geodetskoj upravi, koje oni tehnički održavaju. I predsjednik Srpske kaže da će republičke institucije tražiti rješenje za nastavak poslovanja kompanija koje su sankcionisane.