latinica  ћирилица
26/06/2024 |  20:02 ⇒ 27/06/2024 | 08:46 | Autor: RTRS

Otvoren Studentski kulturni centar u Banjaluci (VIDEO)

U Banjaluci je večeras otvoren Studentski kulturni centar, a otvaranju je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Otvaranje Studentskog kulturnog centra - Foto: RTRS
Otvaranje Studentskog kulturnog centraFoto: RTRS

Dodik je rekao da su izgradnja i opremanje kapitalnih objekata, poput ovog centra, važni ne samo za studente i profesore, već i za kulturni život Banjaluke i šire.

 

On je podsjetio da je nedavno otvoreno pozorište u Istočnom Sarajevu, dodajući da će Republika Srpska nastaviti da investira u takve i slične objekte.

- Činimo sve da Srpska i u ovom smislu napreduje i da ide svojim razvojnim putem najbolje moguće jer je kultura nešto što identifikuje i posvuda reprezentuje jedan narod i sredinu, kao i Srpsku. Zato treba u sve to ulagati i mnogo više nego do sada - rekao je Dodik i dodao da ovo nije kraj investicija na tom planu.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da će investicije u oblasti visokog obrazovanja biti nastavljene.

- Mislim da smo ovim objektom dobili najbolju scenu, te s time podižemo kulturni život u Univerzitetskom gradu. Na ovom planu Akademija umjetnosti postaće nezavisna u svom radu i ovo će biti neka tačka gdje će se ljudi pripremati za svoj profesionalni rad, posebno iz oblasti glume, ali i drugih scenskih vještina. Ponoviću, ovim smo dobili i jedan izložbeni prostor, a prije svega instituciju koja će pospješiti rad Univerziteta i u oblasti nauke i umjetnosti - rekao je Budimir.
Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je Univerzitetu nedostajao ovakav kulturni centar, koji je jedna od najznačajnijih kapitalnih investicija, uspješno realizovanih uz pomoć predsjednika i Vlade Srpske.

Svečanom otvaranju prisustvovala je i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

U objekat Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Banjaluci uloženo je 2.300.000 KM iz kapitalnih investicija Vlade Republike Srpske.

Studentski kulturni centar namijenjen je prvenstveno studentima koji dobijaju prostor za održavanje kulturnih manifestacija poput pozorišnih predstava, filmskih projekcija, izložbi, promocija i drugih važnih kulturnih događaja.

Ovaj kulturni centar smješten je u četvrtom paviljonu Studentskog centra "Nikola Tesla" u Univerzitetskom gradu.

Trenutno je u ovom centru postavljena retrospektivna izložva plakata studenata smjera Grafički dizajn Akademije umjetnosti na kojoj publika može vidjeti najzapaženija vizuelna rješenja za koja su studenti tokom prethodnih godina dobijali značajna svjetska priznanja.