latinica  ћирилица
01/07/2024 |  13:13 ⇒ 14:00 | Autor: RTRS

"Nedopustivo, degutantno i neprimjereno pisanje portala "Raport"

Kompanija Prointer uputila je demanti na sramni tekst portala "Raport.ba" pod nazivom "Maloljetna Emilija i Slavica Ilić ekspresno postale nove suvlasnice Prointera, Dejan Ilić nestao".
Prointer - Foto: RTRS
ProinterFoto: RTRS

- Nije tačno da se, kako ste naveli u tekstu, 'prividno iz vlasništva Prointera ITSS Banjaluka povlači i Dejan Ilić', odnosno da je, kako navodite u naslovu, 'Dejan Ilić nestao' - navodi se u demantiju upućenom "Raportu".

Iz kompanije Prointer su pojasnili da je Dejan Ilić, nekadašnji suvlasnik kompanije Prointer ITSS, preminuo 23. februara ove godine, nakon borbe sa teškom bolešću, a njegovoj supruzi Slavici Ilić i maloljetnoj kćerki Emiliji Ilić vlasnički udio je pripao nakon provedenog ostavinskog postupka.

- S tim u vezi, smatramo da je apsolutno nedopustiv i neprimjeren način na koji ste, očigledno s namjerom da dodatno urušite ugled ne samo naše kompanije, već i porodice Ilić, objavili ovakav tekst, a da niste pokušali da informacije o kojima pišete prethodno provjerite. Napominjemo da je zaista degutantno što se u tekstu dotičete i porodice pokojnika, tvrdeći da je 'vjerovatno riječ o članicama uže porodice Dejana Ilića na koje je on prebacio vlasništvo Prointera', kao i da, kako pišete, 'za sada nije poznato da li je i Ilić napustio BiH' - ističe se u demantiju.

U saopštenju Prointera su naglasili da je "Raport" ovim grubo prekršio sve norme profesionalnog novinarstva i etičke standarde samo iz razloga da, senzacionalističkim naslovom i tekstom koji obiluje brojnim komentarima i subjektivnim doživljajem novinara, dodatno u negativan kontekst dovedu i optuže "Infinity International Group" i Prointer ITSS, kao njenu članicu.

- Na taj način ste, nažalost, potvrdili da pripadate i onima koji posljednjih desetak dana brojnim neargumentovanim napadima otvoreno navijaju za urušavanje domaćih privrednih subjekata koji zapošljavaju skoro 800 radnika. Imajući u vidu da ste se na ovaj način grubo poigrali sa porodicom preminulog Ilića, tražimo da, prije svega zbog narušavanja privatnosti, uklonite objavljeni članak sa portala 'Raport', ovaj demanti objavite u cijelosti na istom portalu, kao i da uputite javno izvinjenje porodici pokojnog Dejana Ilića i kompaniji Pronter ITSS, članici 'Infinity International Group" - dodaje se u saopštenju.

Iz kompanije Prointer su naglasili da su prinuđeni da iskoriste sve pravne mehanizme koji im stoje na raspolaganju kako bi, koliko je to moguće, umanjili štetu koju je ovaj portal nanio porodici, kao i samoj kompaniji Prointer ITSS, članici "Infinity International Group".