latinica  ћирилица
04/07/2024 |  16:21 ⇒ 21:13 | Autor: sputniknews.com

Putin: Nema prekida vatre do početka pregovora

Rusija nikada nije bila protiv pregovora sa Ukrajinom, međutim, konflikt se ne može riješiti preko posrednika, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na konferenciji za štampu kraju samita Šangajske organizacije za bezbjednost u Astani.
Vladimir Putin  (Foto:EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (Foto:EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT)

Putin je rekao da je prekid vatre na liniji razdvajanja nemoguć do početka mirovnih pregovora sa Ukrajinom. Moskva ne može da proglasi prekid vatre u nadi da će druga strana preduzeti pozitivne korake, naglasio je on.

- Ne možemo dozvoliti da neprijatelj iskoristi taj prekid vatre kako bi poboljšao svoju poziciju - Putin rekao je o pristupu štampe ruskim medijima.

Za prekid vatre Ukrajina mora da pristane na takve korake po pitanju demilitarizacije koji bi bili nepovratni i prihvatljivi za Rusku Federaciju.

On je istakao da je Moskva uvijek za pregovore, ali sumnja da se konflikt može riješiti preko posrednika.

On je objasnio da je rješavanje sukoba preko posrednika nemoguće zbog činjenice da takav posrednik vjerovatno neće imati ovlašćenja da potpiše konačni dokument.

Rusija ozbiljno razmatra izjavu Donalda Trampa da može da zaustavi konflikt u Ukrajini. Kako ističe, on nije upoznat sa prijedlogom Trampa o završetku sukoba.

- Moramo osigurati da druga strana pristane da preduzme korake koji su nepovratni i prihvatljivi za Rusku Federaciju - rekao je Putin u obraćanju novinarima.

On je još jednom istakao da rukovodstvo Ukrajine nema legitimitet. Putin smatra besmislenim obraćanje direktno Vrhovnoj radi, pošto većina njenih poslanika sluša nelegitimnu vladu u Ukrajini.