latinica  ћирилица
03/07/2024 |  14:14 ⇒ 14:15 | Autor: SRNA

Stojičić: Deklaracija će unaprijediti saradnju u oblasti obrazovanja i kulture

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda sa Svesrpskog sabora, koja je usvojena u Narodnoj skupštini Republike Srske, dodatno će unaprijediti saradnju sa Srbijom u oblasti obrazovanja i kulture i mnogo učiniti na spajanju, te jačanju identiteta srpskog naroda sa obje strane Drine, rekla je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.
Željka Stojičić - Foto: Ustupljena fotografija
Željka StojičićFoto: Ustupljena fotografija

Stojičićeva je nakon sastanka u Banjaluci sa ministarkom prosvjete Srbije Slavicom Đukić Dejanović, istakla da je Deklaracija u Narodnoj skupštini Srpske sinoć usvojena sa značajnim konsenzusom skupštinske većine.

- To je dobra poruka da će Republika Srpska i Republika Srbija, kada takođe usvoji Deklaraciju, raditi i na realizaciji svih ciljeva koji su definisani Deklaracijom i da će ona unaprijediti dodatno saradnju i sve ovo što činimo u oblasti obrazovanja i kulture - rekla je Stojičićeva.

Ona je navela da je sa Dejanovićevom razgovarala o konkretizaciji saradnje koja je dogovorena u Beogradu, dan prije održavanja Svesrpskog sabora.

- Predstoji nam inteziviranje saradnje i rad na određenim aktivnostima i projektima. To će biti saradnja između institucija, a onda u skladu sa tim radiće se na saradnji između rukovodstva škola Republike Srbije i Republike Srpske, nastavnika i stručnih saradnika, i ono što je najvažnije - saradnji učenika - istakla je Stojičićeva.

Ona je navela da će jedna od tih aktivnosti biti i mogućnost da učenici iz Srbije posjećuju učenike u Republici Srpskoj.

- Razgovarali smo i o zajedničkom testiranju učenika Srpske i Srbije kod provjere znanja za određene predmete, i svakako izučavanju nacionalnih predmeta što nam je bio prioritet i u prethodnom periodu - navela je Stojičićeva.