latinica  ћирилица
03/07/2024 |  14:11 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Stevandić: Bećirovićeve inicijative bez mnogo uspjeha

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da inicijativa bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH nije prva takve vrste i da do sada nisu imali mnogo uspjeha.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- A i kada imaju uspjeha onda to izazove podjele unutar samih tih parlamenata. To je jedan stereotip politike iz 1992. godine u kojem još uvijek živi Bećirović. Kada sazna da smo u 2024. godini vjerovatno će malo drugačije da nastupa - rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Upitan da li se danas sastao sa šefom kancelarije OHR-a u Banjaluci Laslom Markušem, Stevandić je rekao da nije, ali da Markušu nije zabranjen ulazak u Narodnu skupštinu.

- Јedna stvar je Kancelarija OHR-a, a drugo je nedostatak legaliteta visokog predstavnika - rekao je Stevandić i ponovio da je dobio pismo od Kristijana Šmita, ali da ga ne smatra visokim predstavnikom.

Predsjednik Narodne skupštine je naveo da predstavnici Republike Srpske ne mijenjaju svoju politiku koja je i dalje odbrambena, a da će jedino morati da se promijeni politika koja Srpsku ugrožava.

- Branićemo institucije, imovinu, pravo Srpske da donosi vlastite propise i pravo da ne može da nas ugrožava nelegalni visoki predstavnik ili bilo koji ambasador koji nema nadležnost da odlučuje o unutrašnjim pitanjima u BiH - poručio je Stevandić.

On je dodao da je ponosan na usvajanje Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, te da je sinoć pokazano da su poslanici i opozicije i vlasti aplaudirali usvajanju zajedničkih zaključaka.

- Pokušaj da se to ospori je minoran, nebitan, a istorisjki značaj dokumenta je veliki. Samo poslanici `Liste za pravdu i red` nisu potpisali zaključke koje smo zajedno usaglasili - rekao je Stevandić.