latinica  ћирилица
03/07/2024 |  17:52 ⇒ 22:07 | Autor: SRNA

Spajić: Odluke donosimo samostalno, poštujući prošlost, okrenuti budućnosti

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je da Crna Gora sve odluke, pa i one za Srebrenicu, Јasenovac, Mathauzen i Dahau, donosi kao nezavisna zemlja koja je principijelno odlučivala i odlučivaće o ovakvim temama iz prošlosti.
Milojko Spajić  (Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Milojko Spajić (Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o usvajanju u Skupštini Crne Gore Rezolucije o genocidu u sistemu logora Јasenovac, Dahau i Mauthauzen, Spajić je rekao da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja sa principijelnim stavom i od njega neće odstupiti.

On je naveo da je u Kotoru, na Samitu lidera zapadnog Balkana predsjedniku Srbije prenio da će Crna Gora biti principijelna i u osudi svakog zločina i da će sve rezolucije, koje su fokusirane na odavanje pijeteta žrtvama, a ne na osude, istorijske okolnosti, geopolitiku i drugo biti podržane, "a ove druge teme da se ostave istoričarima da objektivno istraže okolnosti".

- Јako su nam bitni bilateralni odnosi sa svim susjedima i važno je da se sva potencijalno otvorena pitanja riješe do kraja - partneri će vas dugoročno više poštovati ako ste predvidivi i ako znaju da ćete se do kraja držati istog aršina za sve - napisao je Spajić na mreži Iks.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja sa principijelnim stavom i od njega neće odstupiti.

- Ipak, rezolucije i prošlost nisu naš fokus i treba ih ostaviti u sjenci napretka naše zemlje na planu ekonomije, vladavine prava i evropske integracije - umjesto uljepšavanja prošlosti - bavimo se ljepšom budućnosti - zaključio je Spajić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je premijera i predsjednika Crne Gore, koji se izvinjavaju Hrvatskoj zbog rezolucije o Јasenovcu, sugerišući da je on za to kriv, da javno odgovore da li ih je ikada pozvao da ih pita ili vrši bilo kakav pritisak da ta rezolucija bude donesena ili je to bila njihova ideja da bi se izvukli nakon sramne rezolucije o Srebrenici.