latinica  ћирилица
03/07/2024 |  19:28 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

Crnogorski dvostruki standardi o rezolucijama o Srebrenici i Јasenovcu (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predsjednika i premijera Crne Gore, koji se izvinjavaju Hrvatskoj zbog Rezolucije o Јasenovcu, da kažu istinu da li ih je ikada pozvao da ih pita ili vrši bilo kakav pritisak da ona bude donesena ili je to bila njihova ideja, da bi se izvukli nakon sramne rezolucije o Srebrenici.
Skupština Crne Gore (Foto: EPA/BORIS PEJOVIC) -
Skupština Crne Gore (Foto: EPA/BORIS PEJOVIC)

Ukazao je na dvostruke standarde Zapada - za rezoluciju o Srebrenici govore da je put u budućnost, a za rezoluciju o Јasenovcu kažu da nije put za rješavanje problema u regionu.

Oglasio se Milojko Spajić koji je rekao je da Crna Gora sve odluke, pa i one za Srebrenicu, Јasenovac, Mathauzen i Dahau, donosi samostalno kao nezavisna zemlja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obratio se predsjedniku i premijeru Crne Gore.

Pozvao ih je da izađu u javnost i objasne svojim hrvatskim i zapadnim prijateljima kojima se izvinjavaju za rezoluciju - da kažu zašto su tu, kako su rekli, grešku počinili i da objasne ljudima da su se šalili kada su govorili da sa tim ima veze Beograd i on lično.

- Pitam predsjednika i premijera Crne Gore – jesam li ih ikada pozvao telefonom da ih pitam bilo šta, vršim bilo kakav pritisak i da li je moja ideja bila Rezolucija o Јasenovcu? Najkonkrektnije – kažite i nemojte više da obmanjujete javnost. Ili je to bila vaša ideja da objasnite narodu u Crnoj Gori poslije prihvatanja sramne rezolucije o Srebrenici da ćete da pronađete nešto na čemu ćete da se izvučete? - upitao je Vučić.

On kaže da nikoga od njih nijednom nije pozvao telefonom, a da su takve priče potrebne jer Srbija mora da bude krivac.

Crnogorski premijer Milojko Spajić sada bi da opere ruke od Rezolucije o Јasenovcu, iako je drugačije govorio u maju kad je bilo riječi o Rezoluciji o Srebrenici.

- Mi ćemo glasati za sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine na prostoru bivše Јugoslavije, upravo ovu rezoluciju koju imamo ispred nas – Srebrenicu, nikakav problem nije, dakle glasaćemo ZA - naveo je Spajić.

A kada je rezolucija usvojena brže bolje se počeo izvinjavati Hrvatskoj i zapadnim zemljama navodno jer strahuje bi da to moglo da našteti putu Crne Gore ka Evropskoj uniji.

- Mislim da je naša diplomatija dala do znanja i prije da se takva rezolucija ne usvaja, ona je sad donesena i svako ko preduzima određene korake mora biti svjestan i njihovih posljedica - a biće ih - kazao je Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

Saša Adamović, istoričar navodi da je reakcija Hrvatske potpuno očekivana.

- Ona otvaranje pitanja genocida nad Srbima u NDH uvijek doživljava kao napad na hrvatsku državu i hrvatske nacionalne interese - naglašava Adamović.

Istoričari kažu da je važno da se progovori o srpskim stradanjima, a kontekst donošenja rezolucije je jasan.

- To je na neki način iskupljenje za podršku rezoluciji o Srebrenici, jer oni su rekli – evo sada pokazujemo principijelan stav i osuđujemo sve vrste genocida - rekao je Predrag Marković, istoričar.

Predsjednik Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević ističe da usvajanje rezolucije šalje jasan odgovor parlamentarne većine i srpskog naroda u Crnoj Gori da se ne miri sa revizijom prošlosti i da Crna Gora nikad neće biti antisrpska država.