latinica  ћирилица
04/07/2024 |  11:23 ⇒ 11:55 | Autor: RTRS

Donesena odluka o utvrđivanju rezultata žrijebanja za petog delegata

Centralna izborna komisija BiH donijela je danas odluku o utvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijebanja za jednog delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske prema kojoj se mandat dodjeljuje Nenadu Vukoviću sa kandidatske liste PDP-Partije demokratskog progresa.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da je na ovu odluku dozvoljena žalba u roku od dva dana, dok će se nakon pravosnažnosti odluke ići u proces potvrđivanja rezultata.

- Ovo su potpuno novi izbori, pravni presedan proistekao iz odluke Ustavnog suda. Po toj odluci je postupao i Sud BiH koji nam je vratio na ponovni postupak - rekla je Hadžiabdićeva.

Hadžiabdićeva je  u toku rasprave o ovoj tački dnevnog reda današnje sjednice CIK-a dodala da je CIK u obavezi da sprovede žrijebanje svaki put kada postoje isti rezultati prilikom utvrđivanja rezultata po kandidatskim listama.

CIK BiH je 1. jula, mimo svih zakonskih procedura, dvije godine nakon legalno i legitimno sprovedenih izbora, izvukao iz bubnja kandidatsku listu PDP-a na žrijebanju za dodjelu mandata iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Imajući u vidu da delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske, ovim načinom izbora delegata nije se poštovala volja građana.

Osim liste PDP-a, u bubnju je bila i lista Ranke Perić Romić na kojoj je Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a, koja je u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon opštih izbora 2022. godine izabrana u Dom naroda.

Danas je usvojena i Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore 2024. godine prema kojoj se okvirni sporazum za nabavku usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića za izbore dodjeljuje ponuđaču C.P.A. d.o.o. Tojšići bb, Kalesija u iznosu 1.369.999 KM bez PDV, odnosno 1.602.898 KM sa PDV.