latinica  ћирилица
03/07/2024 |  19:11 ⇒ 21:58 | Autor: RTRS

Zbog čega je usvajanje istorijske Deklaracije u NSRS toliko zasmetalo Bećiroviću? (VIDEO)

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojena ubjedljivom većinom u Narodnoj skupštini, u Republici Srpskoj prihvaćena je kao potvrda srpske budućnosti. Iz bošnjačkog dijela Federacije, uobičajene kritike i pozivi protektorima u pomoć.
Svesrpski sabor, Beograd - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Svesrpski sabor, BeogradFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Među prvima, Denisa Bećirovića, koji sad od Italije traži nešto što su podržali još devedesetih.

Šta mu je krajnja namjera, ne znaju čak ni u Federaciji.

Srpsko sjedinjenje, kao nadideološka, nadstranačka i nadkarijerna kategorija, kroz istoriju je srpskim oportunistima, bilo noćna mora. Јoš od proboja Solunskog fronta.

Ništa manje ni devedesetih godina prošlog, kada su svjetski kartografi prekrajali granice na Balkanu.

Prepoznale su tada umne srpske glave s ove strane Drine, a narod prihvatio, da su jedinstvo i sabornost jedini put opstanka.

I tri decenije kasnije, brojni pokušaji unitarizacije BiH i razgradnje u Dejtonu međunarodno priznate Republike Srpske ujedinili su Srbe na dvije obale.

Zagledani u zajedničku budćnost i u namjeri da udruženo odbrane identitet i zaštite nacionalna i politička prava.

I sve u skladu sa Ustavom, Dejtonskim sporazumom i iz njega proisteklim specijalnim i paralelnim vezama.

- Deklaracija apsolutno ni na koji način ne ugrožava BiH, niti jedan narod unutar nje. Nama je cilj da imamo što bolje odnose sa BiH i svim narodima u njoj, kao i da sarađujemo jer želimo da ovdje vlada mir i da se region razvija - rekao je Dušan Marić, poslanik u Skupštini Srbije.

No mir i razvoj regiona, kao da nisu interes ni stranaca, ni navodnih sarajevskih patriota.

Zagalamili su - svako na svoj način. Velemajstor po broju ispisanih besmislenih incijativa, otvorenih pisama i drugih pismena, Denis Bećirović u Rimu je moljakao predsjednika italijanskog parlamenta ni manje ni više već da "podrži vlastitu odluku" od prije 32 godine.

Preciznije da Parlament Italije usvoji rezoluciju o suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH – a Italija iste "priznala" još u aprilu 1992. godine.

Zašto, pitaju čak i pojedinci u Federaciji, a u Srpskoj ocjenjuju čistim populizmom.

- Te njegove populističke i antipolitičke ideje, ne znam kako da ih nazovem, vjerovatno mu padnu na pamet na nekom sastanku ili u nekoj kafani, bez ikakve strategije dokumenta ili šta već, ali to je njegov problem - navodi Igor Žunić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske.

Ništa manje populistički, ni ostali zvaničnici iz Federacije opsjednutih majorizacijom Srba i Srpske.

Dok su godinama otimali Dejtonske nadležnosti Srpske, sada govore kako je Deklaracija antiustavna i antidejtonska.

Ali ne podastiru baš ni jedan dokaz.

- Nažalost Narodna skupština Republike Srpske je krenula i zvanično ka rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine - smatra Šerif Špago, predstavnik Kluba poslanika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Milan Petković, poslanik Ujedinjene Srpske u PS BiH ističe da kada vam neko konstantno nameće odluke kao što se nameću u BiH, kao i otima dio vašeg bića i identiteta, i onoga što vam je pripalo kada smo zajedno postali BiH, kako navodi, šta bi se drugo tu moglo kazati.

- Republika Srpska ima pravo prema potpisanom Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama da ima posebne odnose sa Srbijom, da donosi zajedničke deklaracije, potpisuje izjave, i ima potpunu saradnju - jasan je Petković.

Legalna i legitimna Deklaracijom ovjerena saradnja zasmetala je nelegitimnom Kristijanu Šmitu, koji skoro tri godine, mimo saglasnosti Savjeta bezbjednosti uzurpira poziciju visokog predstavnika.

Uoči istorijske sjednice Narodne skupštine, predsjedniku Parlamenta Nenadu Stevandiću pisao je prijeteće pismo.

Spreman je kaže da "djeluje u skladu sa svojim mandatom".

A njegovo djelovanje u Srpskoj je s nulom pomnoženo, još prvog dana lažnog mandata.

- Naša politika je uvijek odbrambena. Branićemo institucije, imovinu, pravo Srpske da donosi svoje vlastite propise i branićemo svoje pravo da nas ne može ugrožavati nelegalni visoki predstavnik ili bilo koji ambasador koji nema nadležnost da odlučuje o unutrašnjim pitanjima BiH. Mi tu politiku nikada nećemo promijeniti. Moraće se promijeniti politika koja nas ugrožava - naglasio je Stevandić.

U očuvanju srpskih nacionalnih vrijednosti, ideja i interesa, ozbiljnost i jedinstvo svih političara, pa i onih ogrezlih u tuđinske programe i "softvere", – imperativno i nikada složnije zahtijevaju građani.

I za nauk podsjećaju na istoriju – jedinstveno je bivalo kad god je opasno "škripalo"!