latinica  ћирилица
03/07/2024 |  19:14 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

Košarac: Očuvati energetski suverenitet Republike Srpske i FBiH (VIDEO)

Energetika je strateški važan sektor a zadatak svih je da, u skladu sa ustavnim nadležnostima, pruže podršku entitetskim strukturama u daljem razvoju i unapređenju. Ovo je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac prenio na neformalnom sastanku ministarstkom Savjeta Energetske zajednice čije je presjedavanje preuzela BiH.
Gasovod - energija (Foto: EPA/MARCIN BIELECKI POLAND OUT, ilustracija) -
Gasovod - energija (Foto: EPA/MARCIN BIELECKI POLAND OUT, ilustracija)

Kaže da ovo ministarstvo neće predlagati bilo kakav zakon ili odluku iz oblasti energetike ako za to ne postoji dogovor Republike Srpske i Federacije.

Razgovarano je o pristupanju jedinstvenom energetskom tržištu Evropske unije. Prilikom procesa integracije, potrebno je da zemlje ugovornice ispune određene preduslove.

- Upravo to pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu bi zemljama ugovornicama, kompanijama, domaćinstvima donijelo dosta profita i dosta koristi - rekao je direktor Sekreterijata Energetske zajednice Artur Lorkovski.

Međutim da bi se sve to ostvarilo mora se postići dogovor, jer još ništa nije usaglašeno. Staša Košarac je jasan - nijedna aktivnost se neće provesti ako će to slabiti nadležnosti entiteta.

- Nama je cilj da očuvamo energetski suverenitet Republike Srpske i FBiH, isto koliko da impementiramo neke politike koje smo preuzeli međunarodnim sporazumima, ali ni jednu aktivnost, ni jedan korak nećemo preduzimati, ako će to slabiti nadležnosti Srpske ili FBiH - izjavio je Košarac.

Riječi je bio i o procesu dekarbonizacije i obnovljivim izvorima. U slučaju da zemlje ugovornice ne ispune postavljene uslove, plaćaće velike takse na emisije štetnih gasova prilikom izvoza električne energije, pojašnjavaju iz Energetske zajednice. U Evropskoj uniji na snazi je takozvani ETS - sistem trgovanja emisijama štetnih gasova.

- ETS je jedan od kamena temeljaca klimatske politike EU i jedan od preduslova prustupanja EU. Mi ćemo uraditi takozvanu procjenu uticaja za svaku zemlju gdje ćemo im pomoći da donesu odluke - izjavil je direktor za međunarodne poslove i finansiranje klimatskih akcija Generalnog direktorata Evropske komisije Diana Akončia.

Kao potencijalno rješenje, resorno ministarstvo Srpske vidi uvođenje karbonske takse, za koje je potrebna entitetska saglasnost .

- Ako se ta taksa uzima i ostaje unutar zemlje, a to je cilj ETS modela, onda tu ne bi trebalo da imamo veliku finansijsku štetu, odnosno ne bi predstavljalo veliki finansijski problem za sistem - naveo je ministar za energetiku i rudarstvo Petar Đokić.

Iz Energetske zajednice kažu da su nacionalni energetski planovi moćno sredstvo u rukama zemalja za privlačenje investicija.