latinica  ћирилица
04/07/2024 |  16:09 ⇒ 16:29 | Autor: sputniknews.com

Putin: Istanbulski sporazumi o Ukrajini ostaju na stolu

Istanbulski sporazumi ostaju na stolu i mogu biti osnova pregovaračkog procesa o Ukrajini, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Astani u formatu ŠOS plus.
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Rusija, kao što je poznato, nikada nije odbijala i sada je spremna da nastavi mirovne pregovore. Ukrajina je ta koja je odbila pregovore i to javno po direktnom naređenju iz Londona, što znači da u to nema sumnje, i iz Vašingtona, o čemu ukrajinski zvaničnici govore direktno i otvoreno - podsjetio je Putin.

Istanbulski sporazumi nisu nestali, parafirao ih je šef ukrajinske pregovaračke delegacije, što znači da su, po svemu sudeći, sasvim odgovarali Ukrajini. Ovi sporazumi ostaju na stolu i mogu se koristiti kao osnova za nastavak ovih pregovora, istakao je ruski lider.

Drska politika SAD i njenih saveznika bila je uzrok ukrajinske krize, primjetio je ruski predsjednik.

- Zahvalni smo na iskrenim i konkretnim prijedlozima zemalja članica ŠOS za mirno rješavanje ukrajinske krize, koja je nastala kao rezultat apsolutno drske politike Sjedinjenih Američke Država i njenih satelita - rekao je ruski predsjednik.

ŠOS je danas jedna od najvećih i najautoritativnijih regionalnih organizacija, konstatovao je Putin.

- Naša asocijacija je uvijek polazila i polazi od važnosti uzimanja u obzir mišljenja i stanovišta maksimalnog kruga partnera, poštovanja nedjeljivog prava svake države da bira sopstveni model razvoja - izjavio je on, dodajući da organizacija rado prihvata korisne inicijative partnera.

Prema riječima predsjednika, mnogi u svijetu dijele osnovne vrijednosti i ideale ŠOS, kao i posvećenost suverenoj politici.