latinica  ћирилица
04/07/2024 |  17:11 ⇒ 17:12 | Autor: SRNA

Na konferenciji u Beogradu u okviru manifestacije "Dani Nikole Tesle" i učesnici iz Srpske

Na Međunarodnoj konferenciji u okviru ovogodišnje manifestacije "Dani Nikole Tesle 2024", koju u Beogradu organizuje Teslina naučna fondacija Srbije i Amerike pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, učestvovaće i predstavnici institucija i pojedinci iz Republike Srpske.
Sjećanje na Nikolu Teslu (foto:Tanjug/Tanja Valič) -
Sjećanje na Nikolu Teslu (foto:Tanjug/Tanja Valič)

Međunarodna konferencija biće održana u utorak, 9. jula, u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije.

Učesnicima konferencije obratiće se predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, koji je pokretač ideje za postavljanje skulpture Nikole Tesle u Gradišci, u saradnji sa osnivačem Tesline naučne fondacije Nikolom Lončarem.

Projekat "Kinetički park Nikole Tesle u Gradišci", kao i detalje realizacije, predstaviće njen idejni tvorac gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Među predavačima na skupu u Beogradu biće i Mirjana Stojanović Trivanović, profesor na univerzitetu u njemačkom gradu Ludvigshafenu i predsjednik Udruženja matice, dijaspore i Srba u regionu "Koreni".

Kao član Upravnog odbora Tesline naučne fondacije govoriće o aktivnostima klubova koji nose ime Nikole Tesle u školama u Banjaluci i Modriči, kao i planovima za otvaranje novih klubova u Republici Srpskoj, namijenjenih djeci u vidu vannastavne aktivnosti.

Pod pokroviteljstvom Tesline naučne fondacije rade i klubovi u SAD i Srbiji, a od prošle godine i u glavnom gradu Ugande Kampali, dok se uskoro očekuje i osnivanje kluba u Budimpešti.

Ovogodišnja manifestacija "Dani Nikole Tesle" odvija se povodom 20 godina postojanja i rada Tesline naučne fondacije i sastoji se iz više tematskih aktivnosti, koje su počele otkrivanjem biste Nikole Tesle u Gračanici na Kosovu i Metohiji.

Centralni dio manifestacije je od 8. do 10. jula u Novom Sadu, gdje će u ponedjeljak, 8. jula, biti održana Konferencija u Matici srpskoj, a u Beogradu, 9. jula, Međunarodna konferencija u Kolarčevoj zadužbini.

Panel-diskusija o temi Nikola Tesla klubova, projektu Teslin narod i projektu očuvanja Teslinog lika i djela, održaće se 10. jula u Pres-centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu.

Istog dana, kao finale manifestacije "Dani Nikole Tesle 2024", u beogradskom Hotelu "Palas" biće održano donatorsko veče posvećeno podršci naporima Tesline naučne fondacije na očuvanju sjećanja na Nikolu Teslu i inspirisanju mladih da idu stopama jednog od najvećih srpskih naučnika.