latinica  ћирилица
04/07/2024 |  18:51 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Banjaluka: Isplata subvencija za privatne vrtiće pod znakom pitanja (VIDEO)

Hoće li obećanje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića o povećanju subvencija za predškolske ustanove biti ispunjeno? To pitanje najviše zanima roditelje djece koja borave u privatnim vrtićima. Donesena odluka objavljena je u Službenom glasniku mimo skupštinske procedure. Odbornici skupštinske većine upozoravaju da je gradska vlast ponovo prekšršila zakonske propise.
Vrtić - Foto: RTRS
VrtićFoto: RTRS

Pojedini privatni vrtići u Banjaluci cijene svojih usluga povećali su za 100 maraka mjesečno. Mnogi roditelji smatraju da za to nema opravdanog razloga. Od gradonačelnika prije mjesec dana su dobili obećanje da će subvencije od 1. jula sa 60 maraka biti povećane na 100.

Јelena Vukelić, majka djeteta koje boravi u privatnom vrtiću strahuje da bi sve ovo moglo ostati samo na obećanju.

- Od grada smo dobili informaciju da će se za prvo dijete povećati sa 60 na 100, za drugo 200, a od avgusta na 150 za prvo dijete. Nas sada zanima samo da li će grad sve ovo ispuniti - kaže Vukelićeva.

Odluka je donesena, ali da li u budžetu grada ima dovoljno novca da bi obećanje bilo i ispunjeno, pitaju odbornici skupštinske većine. O povećanju subvencija trebalo je, kažu, da se izjasni skupština.

- Kada se grad odluči da poveća jednu stavku i izdvoji sredstva, to se treba i kroz budžet definisati. Sadašnje subvencije su 60 KM, a za povećanje na 100 maraka nema dovoljno sredstava u budžetu - ističe Bojan Pećanac, odbornik SNSD u Skupštini grada Banjaluka.

Gradski menadžer Bojan Kresojević tvrdi da je objavljivanjem u Službenom glasniku samo obećanje ispunjeno, ali priznaje da je potrebna zajedniča odluka kako bi ova stavku bila obuhvaćena rebalansom budžeta.

- Mi očekujemo da će se do kraja godine biti usvojena odluka, što znači da će se za ovo morati prinudno pronaći sredstva - ističe Kresojević.

Obećanje postoji, kao i rok, ali da li će novca za sve biti to se još ne zna. Vrijeme prolazi, a roditelji kažu da im Grad duguje isplatu subvencija i za prošlu godinu.