latinica  ћирилица
04/07/2024 |  18:49 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Dejan Ivić, najmlađi doktor nauka u oblasti energetike: Sankcije Prointeru su dodatna motivacija (VIDEO)

Dejan Ivić, 32-ogodišnjak, najmlađi je doktor nauka u oblasti energetike u Srpskoj. Već pet godina radi u Prointeru. Kaže da, uprkos pritiscima i sankcijama koje je američka administracija uvela firmi u kojoj je zaposlen, ni ne pomišlja da napusti posao koji voli ni svoju domovinu Republiku Srpsku. Najveća podrška na putu ka uspjehu su mu porodica, prijatelji i kolege s posla.
Dejan Ivić - Foto: SRNA
Dejan IvićFoto: SRNA

Znanjem, diplomom i iskustvom, novac i slavu mogao je steći bilo gdje u svijetu, ali je Dejan Ivić čvrsto odlučio ostati u Srpskoj. Ključ uspjeha nisu strane investicije, već ulaganje u obrazovanje, domaće resurse i radnu snagu.

- Za našu struku, konkretno elektroenergetiku, mislim da je svakako bolja varijanta da se ostane ovdje. Kroz razvoj svoje države, grada i kolektiva možete ostvariti daleko veći doprinos nego u internacionalnoj kompaniji - kaže Ivić.

Dejan često boravi na edukacijama u inostranstvu i kaže da naši studenti i stručnjaci mogu parirati onim u najvećim kompanijama u svijetu.

- Prošle sedmice bio u jednoj fabrici u Španiji, gdje smo radili fabrička ispitivanja. Mogu slobodno reći da smo, što se tiče znanja, marljivosti i truda, na daleko višem nivou nego oni - ističe on.

Kada je išao u Beograd da odbrani doktorat, njegove kolege iz sektora automatizacije stajali su uz njega i imali razumijevanja za sve što je radio. Zato kompaniji mnogo toga duguje i kaže da američke sankcije nisu prepreka već dodatna motivacija da ostane vjeran Prointeru.

- Motivacija poslije sankicija može biti samo još veća. Kod nas je u kompaniji gomila upitnika zaposlenima iznad glave. Ali ja sam siguran da ćemo iz ove priče izaći jači, naučiti jednu važnu lekciju, a to je da se razvoj mora oslanjati na domaće znanje - kaže ovaj mladi stručnjak.

Poručuje da za budućnost nije zabrinut jer vjeruje u profesionalnost firme u kojoj radi.

Ovaj mladi doktor energetike svoju arijeru vidi u daljem akademskom usavršavanju i realizaciji brojnih projekata koji će doprinijeti razvoju Republike Srpske.