latinica  ћирилица
04/07/2024 |  18:04 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Nove prijetnje iz Sarajeva: Ratnohuškačke izjave Heleza i Isaka bez osude onih koji bi da presuđuju Srpskoj (VIDEO)

Nakon skandaloznog spota Rame Isaka, gdje je ruku pod ruku prošetao sa Naserom Orićem, stiže nova provokacija u režiji Zukana Heleza. On na snimku pokazuje dron sa porukom da je to "najbolji penicilin za razdruživanje".
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Predsjednik Srpske Milorad Dodik kaže da od Heleza nema neozbiljnijeg ministra u Evropi i većeg sanjara. Pita čije su Oružane snabe BiH- da li su i srpske i hrvatske ili samo bošnjačke? Dodik podsjeća Heleza da ni jednu odluku ne može donijeti, ako se Srbi ne saglase. Očekuje da se oglase i Helezovi pokrovitelji kojima su puna usta multietničnosti.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić podsjeća da je ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez osoba koja ima presudu za lažno svjedočenje i kaže da je lažno sve što govori. Pozvao je zapadne ambasade i one koji šalju prijeteća pisma Narodnoj skupštini, da reaguju na ovakve ratnohuškačke poruke.

Od ranije se Zukan Helez hvalio šta sve namjenska industrija u BiH ima. Od haubica do dronova. Sada je na društvenim mrežama objavio video na kojem se može vidjeti kako nadgleda let drona. Uz sve to je napisao - „najbolji penicilin za razdruživanje“, a pri tom domaće, Bosna i Hercegovina je vječna!

Kako vjerovati čovjeku presuđenom za lažno svjedočenje, pita predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. Sve one koji vjeruju Helezu podsjeća da se u Narodnoj skupštini nije raspravljalo niti postoji dokument o razdruživanju, već dokument kao odgovor na sve pristiske kojima je Srpska izložena. Sve što radi parlament Srpske, podsjeća Stevandić, ne izlazi iz okvira Dejtonskog ugovora.

- Ali, kao što vidite, na to ratno huškanje Zukana Heleza i snimanje spotova o nekim vojskama i paravojnim formacijama Rame Isaka, ne reaguju oni koji pišu nama pismo kada držimo političke govore ili kada raspravljamo o političkoj situaciji u Republici Srpskoj - navodi Stevandić.

Čim je zakazana sjednica Narodne skupštine na kojoj će se razmatrati Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru, pojedini strani ambasadori, zajedno sa bošnjačkim političarima, svakodnevno su se utrkivali u kritikama kako se navodno stvara "srpski svijet“. Na mirnu i demokratsku skupštinsku raspravu i Kristijan Šmit je imao primjedbe. Čak je zaprijetio da je spreman djelovati u skladu sa svojim, nepotvrđenim mandatom.

I ovo je moj javni poziv da se ambasade koje se inače bave komentarisanjem Republike Srpske i svake naše izjave posvete tome ili da kažu javno da podržavaju ratnohuškačku retoriku Isaka i Heleza - poručio je Stevandić.

Ovo je prilika i test za najžešće kritičare vlasti Republike Srpske da se javno izjasne da li je pravna i demokratska borba Srpske za očuvanje njenih institucija opasnija od ratnohuškačkih izjava poput Zukana Heleza i Rame Isaka. Ili im je cilj da sankcijama ekonomski oslabe Republiku Srpsku, po receptu američkog ambasadora, koji svaki dan u banke šalje svoje misionare.

- Ovih dana su svako jutro u pola devet dolazili na kafu u banku i pitali od koga Republika Srpska treba da dobije pare kako bi preživjela. Dobili su odgovor da ne znaju. proša je jun mjesec, ništa se nije desilo, mi smo izmirili svoje obaveze - rekao je premijer Radovan Višković tokom obraćanja u NSRS.

Iz Ambasade SAD i danas prijete sankcijama i institucijama i bankama. Tako se jedan stranac, u liku i djelu Majkla Marfija, stavio iznad zakona i ustava zemlje u kojoj odbrojava posljednje dane. Ima li to igdje u demokratskom svijetu?