latinica  ћирилица
05/07/2024 |  16:58 ⇒ 18:01 | Autor: SRNA

Kovačević: SDA i Izetbegović ozbiljni samo u jednom - da se naruše prava Srba i da srpskog naroda više ne bude u BiH

Јedini problem koji i SDA i svi drugi imaju sa Deklaracijom koja je usvojena na Svesrpskom saboru jeste taj što su Srpska i Srbija zajedno, odlučno i zvanično rekle da neće dopustiti da se više krši Dejtonski mirovni sporazum i da se krše prava srpskog naroda u BiH, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- To je jedini problem koji oni imaju - rekao je Kovačević za Srnu komentarišući poziv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića upućen Savjetu za provođenje mira da hitno zaustavi aktivnosti Srbije i Republike Srpske, kojima se, kako kaže, podriva mir u BiH, te da se radi o realizaciji planova koji su sadržani u dokumentima SANU 1 i SANU 2.

Kovačević je naglasio da se ne radi, na bilo koji način, o tome da Srpska i Srbija Deklaracijom krše bilo šta iz Dejtonskog sporazuma, nego se radi upravo o tome da su i Srpska i Srbija rekli da više nije moguće i da više neće dozvoliti da se Dejtonski sporazum krši i da se narušavaaju prava srpskog naroda.

- Vidimo da se Bakiru Izetbegoviću i SDA pričinjavaju razne fatamorgane, a ona koja je najpoznatija jeste memorandum SANU. Ne postoji nikakav memorandum SANU-a, ali postoje prava srpskog naroda koja su garantovana međunarodnim sporazum kakav je Dejtonski sporazum, a koji je, između ostalog, potpisala i Srbija, a Republika Srpska sve njegove anekse. Na osnovu toga imamo pravo da kažemo da nećemo dozvoliti da se naša prava krše i to ćemo u budućnosti i te kako odlučno raditi i na tome insistirati - poručio je Kovačević, koji je delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

To što Bakir Izetbegović i SDA tvrde da Republika Srpska i Republika Srbija krše bilo šta iz Dejtonskog sporazuma, a u istoj rečenici pozivaju na reakciju PIK-a, koji u Dejtonskom sporazumu ne postoji i ne spominje se nigdje, ni u jednom aneksu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kaže Kovačević, sasvim dovoljno govori o tome koliko su oni ozbiljni u poštovanju tog sporazuma.

On je ukazao da su oni ozbiljni samo u jednom i samo u jednoj namjeri - da se naruše prava srpskog naroda i da srpskog naroda u BiH više ne bude.

- Ali, gospodo, morate da shvatite da sada, zahvaljujući predsjednicima Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću, postoji jedinstven odgovor Republike Srpske i Republike Srbije i cijelog srpskog naroda. Neće vam proći, Republika Srpska će biti vječna - poručio je Kovačević.