latinica  ћирилица
05/07/2024 |  17:02 | Autor: SRNA

Ustavni sud: Rok za odlazak stranih sudija ne može biti unaprijed određen

Krnji Ustavni sud BiH saopštio je da "rok za 'odlazak' međunarodnih sudija iz tog suda ne može biti određen unaprijed, već to može da se dogodi kada prestane potreba za njihovim prisustvom u sudu, odnosno kada domaće sudije sa svojih pet glasova budu same mogle odlučivati o pitanjima apstraktne ocjene ustavnosti".
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Krnji sud pojašnjava da "odlazak međunarodnih sudija nije jedan od uslova za početak pregovora BiH s EU".

- Ustavni sud ponovo poziva sve one koji priželjkuju ili zahtijevaju određivanje roka za odlazak međunarodnih sudija iz Ustavnog suda da upotrijebe svoj ratio iuris i upitaju se zašto su uopšte međunarodne sudije stipulirane u Ustav BiH i zašto taj zadatak ne može biti povjeren državljanima susjednih država - naveli su iz krnjeg Ustavnog suda.

Iz ovog suda su, povodom izjava "da ne postoji hrabrost da se odredi rok za odlazak stranaca iz Ustavnog suda", istakli da zahtjev za određivanje roka za odlazak stranih sudija Ustavni sud doživljava kao atak.

Ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza izjavio je juče da u BiH ne postoji hrabrost da se odredi rok kada bi strane sudije trebalo da napuste Ustavni sud BiH.

Bunoza je rekao da je pokušano da se pronađe rješenje za ovo pitanje, ali da za to nema spremnosti. "Prema Ustavu BiH, nakon isteka prvog mandata, prije 21 godinu, mi smo trebali to dati domaćim institucijama. Nadam se da će biti hrabrosti da se to riješi", istakao je Bunoza