latinica  ћирилица
05/07/2024 |  18:25 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Ko stoji iza prijetnji smrću srpskim zvaničnicima u Sarajevu? (FOTO/VIDEO)

Nove prijetnje srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama u Sarajevu. Na adresu Kabineta ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića stigla je još jedna prijeteća poruka upućena njemu i šefu Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Sanji Vulić. Druga je stigla u poslanički klub SNSD-a i opet je upućena Sanji Vulić. Obje su prijetnje smrću, od kojih Nešića i Vulićevu, kako navodi pošiljalac, neće zaštiti ni obezbjeđenje ni blindirana vozila.
Skrinšot - Foto: RTRS
SkrinšotFoto: RTRS

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara saopštilo je da preduzima sve potrebne mjere da bi osiguralo bezbjednost Nešića i Vulićeve.

- Ono što mene brine, jeste da smo danas predmet prijetnji, a da sutra ne budemo predmet napada - rekao je Nešić.

Ova današnja prijetnja je jasna. "Ministru nesigurnosti", kako navode autori prijetećeg pisma, i Vulićevoj, Alah će uskoro dosuditi i od toga ih neće sačuvati, "gorile" i blindirana auta. I ovo je jedna u nizu prijetnji koje Nenad Nešić dobija u posljednje vrijeme. Zastrašujućim smatra količinu mržnje u posljednjem pismu koje je proslijedio istražnim organima, da kako kaže, reaguju prije nego što bude kasno.

- Nikada neću odustati od toga da iznosim istinu, da pričam o srpskim žrtvama, da branim Republiku Srpsku i zaista svi koji misle da će me uplašiti ovakvim porukama, čak i ako se desi neki napad na mene, ni to me neće zaustaviti da zastupam interese srpskog naroda, Republike Srpske - naveo je Nešić.

      View this post on Instagram

A post shared by Nenad Nešić - Nenad Nešić (@nenadnesic.dns)

Da ovako izgledaju aktivnosti političkog Sarajeva kada pokušavaju izabranom poslaniku iz Republike Srpske uskratiti slobodu govora i djelovanja jer im smeta istina – kaže Sanja Vulić, nakon pošte nimalo prijatnog sadržaja koja je na njeno ime stigla u poslanički klub SNSD-a.

- Samo prijetite, samo vrijeđajte i znajte, samo jednom me ubiti možete. Necivilizovani, ostrašćeni svijete ponavljam, BiH može biti dejtonska ili nikakva. Srbi se neće povinovati i nikada nisu. Živjela Republika Srpska - izjavila je Vulić.

Stranački kolega Vulićeve, Milorad Kojić posebno zabrinjavajućim smatra to što onaj ko prijeti zna da ima obezbjeđenje, koje je neće sačuvati. Ovo je, upozorava, poruka nekoga ko prati kretanje Sanje Vulić.

      View this post on Instagram

A post shared by Sanja Vulić (@sanja_vulic)

- Što mora biti itekako posebno posmatrano, što mora biti posebno ispitano i istraženo da se sankcioniše odnosno da se privede onaj ko je to učinio i da se sankcioniše - naveo je Kojić.

Prijetnje nepoznatog lica putem telefona, prije nekoliko dana dobio je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović. Policijsku pratnju dobio je od MUP-a Srpske i Federacije BiH, a od direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela samo savjet – da sam brine o svojoj bezbjednosti. Prijetnje zvaničnicima jasna su, kaže, poruka.

- Da Srbi u Sarajevu nisu sigurni, vjerovatno zbog stavova koje zastupamo, zbog toga što branimo interese Republike Srpske na zajedničkom nivou. Ali, ono što ja mogu poručiti jeste da mene prijetnje neće uplašiti da ću ostati dostojanstveno u Sarajevu u Ministarstvu odbrane kako bih branio interese Republike Srpske - dodao je Goganović.

Iz Ministarstva bezbjednosti, uz informaciju da se preduzimaju radnje na bezbjednosti Nešića i Vulićeve, saopšteno je da posebno zabrinjava činjenica da su prijetnje eskalirale u trenutku kada su vidljive posljedice nelegalnog i nelegitimnog djelovanja bošnjačke političke elite u Generalnoj skupštini UN, koje je kulminiralo fijaskom rezolucije o Srebrenici.