latinica  ћирилица
05/07/2024 |  18:34 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

CIK predstavio novu opremu; Nema odgovora na pitanja o mogućoj zloupotrebi (VIDEO)

Centralna izborna komisija predstavila je opremu za jedan od četiri pilot projekta koji bi trebalo da primijene na oktobarskim lokalnim izborima.
CIK - nova oprema - Foto: RTRS
CIK - nova opremaFoto: RTRS

Riječ je o elektronskoj identifikaciji birača i transportu rezultata glasanja od biračkog mjesta do baze CIK-a, koji će biti primjenjen na 165 biračkih mjesta u 10 izbornih jedinica.

Opremu vrijednu oko 600.000 evra donirala je Delegacija Evropske unije u BiH. Uz mnoštvo priče o demokratiji i integritetu izbornog procesa, tokom prezentacije nije odgovoreno baš ni na jedno pitanje o mogućnostima zloupotrebe aparature i dodatne kontaminacije izbornog procesa.

Biometrijska lična karta i otisak prsta skenirani za nekoliko sekundi. I upoređeni sa bazom podataka IDEE. Podudarnost veća od 50 procenata. I birač može da pristupi glasanju. Po zatvaranju biračkih mjesta – kompjuterski unos podataka koji se istovrmeno transferiše do baze CIK-a. Sve na prvi pogled idealno. Takvim je i predstavljeno. Za domicilne institucije još i donirano. I pamfletima a ne argumentima, pršti od tačnosti i demokratičnosti.

- Podsjetila bih da će pilot projekat biti proveden na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica i to Stari grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Sanski Most, Zvornik i Domaljevac-Šamac - navela je predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

- Nadam se da će ovaj pilot projekat u stvari pokazati da su nam nove tehnologije biti ono što je neophodno da demokratija pobijedi - izjavio je direktor IDDEEA Admir Banjević.

Јoš tri pilot projekta, u najavi. Skeneri iz donacije američkog USAID-a , potom aparatura koju je obećao OEBS za elektronsku identifikaciju birača u Distriktu Brčko, te video nadzor na biračkim mjestima za eventualnu postizbornu forenziku.

- Izbori i izborni procesi jesu okosnica demokratije. I stoga i mi sve što možemo da uradimo kako bi pomogli sa poboljšanjima unaprijeđenjima ovih temelja i radimo i osiguravamo - rekao je šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler.

No promoteri izborne demokratije BiH ne odgovoriše baš ni na jedno od nebrojenih pitanja, koje javnost postavlja još od kada je preskupa skener groznica, pod presijom hroničnih izbornih gubitnika, počela da trese BiH.

- Naravno da ne treba ignorisati sve rizike koje nove tehnologije sa sobom nose. Uvođenje novih tehnologija može na neki način i potkopati povjerenje javnosti u izborni proces umjesto da doprinese većem povjerenju javnosti - rekao je Dario Јovanović iz Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom".

Da li su novom tehnologijom iz izbornog procesa automatski odstranjeni svi oni koji nemaju biometrijske dokumente ? Ko će instalisati sistem ili uređaj, ko kontrolisati softver i popravljati ako se pokvari u toku procesa. Kako će se birački proces odvijati na mjestima bez mrežnog signala? Šta u slučaju nestanka struje i "pada sistema"? Neodgovorenih pitanja je mnogo. A ono najvažnije kako "novu tehnologiju" zaštititi od zloupotreba i manipulacija s ciljem "prekrajanja" ishoda glasanja? Etički hakeri tvrde – mogućnosti manipulacije su brojne, i bez "upada u sistem".

Bivši predsjednik CIK-a Branko Petrić podsjeća na slične eksperimente u zemljama okruženja.

- Mislim da je ta jedna nepotrebna besmislica egzistirala prije desetak godina u Crnoj Gori. I niko nije znao i nama su prezetovali u Parlamentu i niko nije mogao da odgovori na pitanje šta se time postiglo. I još jedna stvar, ta elektronska skalamerija za koju je veoma lako napraviti sabotažu bilo koju. Znači pretpostavljeni gubitnik veoma lako može napraviti sabotažu i za to optužiti druge - istakao je Petrić.

Ne treba zaboraviti, da od zemalja Unije u čiju se dobru praksu, eksperimentalisti iz BiH zaklinju, niti jedna nije, u mjeri u kojoj se to sa BiH, eksperimentalno želi, "osavremenila" izborni proces. Njemački ustavni sud čak je neustavnim proglasio i zbog zloupotreba, zabranio sofisticirane uređaje u izbornom procesu. A BiH, u kojoj još "caruje" nepismenost, i opšta i informaciona, demkoratija se eto gradi tehnologijom. Pa neka nam je sa srećom.