latinica  ћирилица
25/07/2024 |  09:20 ⇒ 09:21 | Autor: TANЈUG

Hrvatska među pet EU država sa najmanje punionica za elektronska vozila, turisti se žale

Hrvatska je među pet EU država s najmanje punionica za e-vozila, pa se u jeku sezone turisti žale na velike gužve i duga čekanja.
Električna vozila (Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH) -
Električna vozila (Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH)

Hrvatska ima samo 1.074 javne punionice, a prema procjenama, godišnje dođe oko 70.000 turista s električnim automobilima.

Јosip Vukušić, sekretar Udruženja vozača električnih vozila "Strujni krug" kaže da situacija nije tako loša, ali dobro će doći postavljanje novih 56 novih ultra brzih punjača do kraja iduće godine za optimizaciju vremena punjenja.

Veliki dio turista u Hrvatsku stiže automobilima, a dio njih, posljednjih godina ima električni pogon. Električni automobili za punjenje imaju određeno vrijeme. Broj punjača je ograničen, a priliv vozila tokom ljeta je velik, što stvara gužve na punionicama i duga čekanja koja traju i po sat i po vremena da bi vlasnici napunili baterije svojih automobila.

Prema podacima koji se navode u izvještaju Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), Hrvatska ima 1.074 javne punionice, što je 0,2 posto od ukupnog broja punionica u EU, pa je među pet zemalja s najmanje punionica zajedno s Estonijom, Letonijom, Kiprom i Maltom.

Slovenija ima nešto veći broj punionica – oko 1.600. Slovačka 2.380, Češka oko 4.600, a od površinom manjih zemalja uvjerljivi rekorder je Holandija gdje je instalirano oko 144.000 punionica, što je gotovo 23 posto evropske mreže. Holandija ima više punionica nego Njemačka ili Francuska.

U Hrvatskoj je, prema pisanju hrvatskog Forbsa problem sezona, kada tokom ljeta stigne gotovo 10 puta više električnih vozila nego što ih uobičajeno ima na putevima ove zemlje van sezone.

Vukušić, međuitm, tvrdi da je pokrivenost glavnih putnih pravaca u Hrvatskoj zadovoljavajuća i da se može putovati bez većih poteškoća.