latinica  ћирилица
25/07/2024 |  11:06 | Autor: SRNA

Sutra 29 godina od likvidacije devet srpskih vojnika na Dinari

Pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske su 26. jula 1995. godine likvidirali devet pripadnika Srpske vojske Krajine na Dinari, koje su prethodno zarobili, a za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".
Veritas - Foto: RTRS
VeritasFoto: RTRS

Ubijeni Srbi bili su poznanici, komšije i rođaci iz bukovičkih sela Bratiškovaca, Ivoševaca, Velike Glave, Ervenika i Kistanj.

Vezisti Srpske vojske Krajine su tom prilikom "uhvatili" razgovor neprijatenjske strane, koji potvrđuje da su svi bili živi zarobljeni.

"Veritasa" navodi da lokacija na kojoj su pronađeni njihovi posmrtni ostaci, povrede na kostima, tragovi na odjeći, obući i opremi, na nesumnjiv način ukazuju da su ubijeni po zarobljavanju i bačeni u vrtaču, odnosno masovnu grobnicu s namjerom da se zatru tragovi zločina.

"Iako su njihove ubice prekršile sve zakone i običaje ratovanja, što ih nesporno svrstava u prvorazredne ratne zločince, za ovaj zločin još niko nije odgovarao ni pred domaćim, ni pred međunarodnim sudovima", ukazali su iz "Veritasa".

Uskoro je krenula i zločinačka hrvatska akcija "Oluja", koja je dovela do pada Republike Srpske Krajine i egzodusa krajiških Srba i do mnogo novih žrtava, te je ova grupa sa Dinare, kako navode, pala u drugi plan.

"Veritas" je podsjetio da je 1998. godine stigla vijest preko Komisije za nestala lica Herceg-Bosne da su lovci na Dinari u jednoj vrtači, na predjelu Medeno Brdo uočili gomilu kostiju.

Kosti šest skeleta iz vrtače izvučene su uz pomoć helikoptera SFOR-a 16. novembra 1998. godine, dok su posmrtni ostaci preostalih srpskih vojnika iz ove grupe ekshumirani iz masovne grobnice "Kamen" kod Glamoča u aprilu 1996. godine.

Među kostima ekshumiranim iz vrtače na Medenom brdu identifikovani su posmrtni ostaci Zdravka Vujka, Milenka Radišića, oba iz Velike Glave, Damira Manojlovića iz Ivoševaca, Milana Macure iz Kistanja, Ljubomira Urukala i Milorada Urukala, oba iz Bratiškovaca.

Iz masovne grobnice "Kamen" izvučeni su posmertni ostaci Marinka Kovačevića i Vinka Kovačevića, oba iz Ervenika i Željka Erakovića iz Bratiškovaca.

U to vrijeme u Republici Srpskoj još se nije obavljala identifikacija po DNK metodi, a klasičnim putem kosti se nisu mogle potpuno razdvojiti i odvojiti, porodice su odlučile da ih sahrane zajedno na Perduovom groblju u Banjaluci.

Udruženje Dalmatinaca u Banjaluci je ovoj devetorici boraca Srpske vojske Krajine, na ulazu u Perduvovo groblje, 2004. godine podiglo spomenik u obliku četverougaone mermerne crne ploče sa stilizovanim prvoslavnim krstom na vrhu, okomito postavljene na postolje, sa njihovim imenima.