latinica  ћирилица
25/07/2024 |  15:57 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Košarac: Izuzetno opasna nova podvala političkog Sarajeva

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je izuzetno opasna nova podvala političkog Sarajeva, koje pokušava da lopticu odgovornosti za blokadu EU puta prebaci sa Federacije BiH na Republiku Srpsku, osporavajući mehanizam koordinacije, a koji je potvrda da BiH može funkcionisati isključivo kao dejtonska struktura i prepreka je centralizaciji ove zemlje.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- U toj perfidnoj igri sada pokušavaju da problematizuju mehanizam koordinacije kako bi skrenuli pažnju sa činjenice da je evropski put usporen i blokiran zbog unutarbošnjačkog obračuna "Trojke" i SDA - ukazao je Košarac.

On je naglasio da je mehanizam koordinacije jedino moguće rješenje za kretanje ka EU, jer odražava ustavnu strukturu BiH.

Košarac je naveo da je problem u nefunkcionalnosti FBiH, a oni neosnovano napadaju mehanizam koordinacije.

- Raspolažemo saznanjima da će se osporavanju mehanizma koordinacije pridružiti i nedobronamjerni dvojac Marfi i Šmit, u namjeri da sve procese u EU integracijama centralizuju na nivo BiH. To im neće proći! Nema centralizacije! - poručio je Košarac.

On je na društvenoj mreži Instagram naveo da mehanizam koordinacije nije problematičan u bilo kojem segmentu - većina nadležnosti je na Srpskoj, FBiH i kantonima u odnosu na zajednički nivo.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- Nećemo odustati od ovog mehanizma, jer on garantuje uvažavanje nadležnosti svih nivoa vlasti kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom i zakonima. Mehanizmom koordinacije obezbijedili smo da Republika Srpska ne može biti preglasana i da mora biti vidljiva u procesu EU integracija. Ne nasjedamo na sarajevske laži i manipulacije o tome da je mehanizam koordinacije sporan. Sasvim suprotno, on je potvrda da BiH može funkcionisati isključivo kao dejtonska struktura i prepreka je centralizaciji ove zemlje - naveo je Košarac.

On je rekao da neće biti dopušteno urušavanje Republike Srpske, njenog ustavnog kapaciteta i nadležnosti.

- Neka unutrašnje probleme u odnosu FBiH i kantona rješavaju kako god žele, to nas ne zanima. Nema centralizacije, niti bilo kakvog kretanja bez uvažavanja ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije. To je crvena linija ispod koje nećemo ići - istakao je Košarac.