latinica  ћирилица
25/07/2024 |  16:11 | Autor: SRNA

Izetbegović: Ne mogu raspravljati sa osobom koja ima sumnjivu diplomu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je povodom optužbi ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića na račun SDA zbog neusvajanja reformske agende da "o ozbiljnim političkim pitanjima, koja obuhvataju ustavno-pravna rješenja, može raspravljati sa stručnim, obrazovanim i ozbiljnim ljudima, a nikako sa osobom koja ima sumnjivo stečenu diplomu DIF-a, a pri tome se pretvara da zna "sve o svemu".
Bakir Izetbegović - Foto: RTRS
Bakir IzetbegovićFoto: RTRS

- Bahati Elemedin Konaković, koji glumeći višak samopouzdanja prikriva manjak karaktera i znanja, me poziva da "pred kamerama s njim prođem paragraf po paragraf" Nacrta reformske agende koju bi BiH trebala da uputi Evropskoj komisiji. Pri tome koristi uobičajeni arsenal neistina, spinova i uvreda na račun SDA, mene, ali i drugih predstavnika probosanske opozicije - naveo je Izetbegović.

On je rekao da Konaković "nanovo pokazuje da je uvijek spreman za napad na probosansku strukturu, a na snishodljiv i podanički odnos prema SNSD-u i HDZ-u".

- Napada na SDA i političare patriote kada god popusti /liderima SNSD-a Miloradu/ Dodiku i /HDZ-a Draganu/ Čoviću, ili kada njegovo neznanje bjelodano ugrozi interese države. Svađom odvlači pažnju od permanentnih izdaja, manjih ili većih, na kojima gradi političku karijeru - naveo je lider SDA na svom Fejsbuk nalogu.

On je istakao da "Konaković plaća dug partnerima iz vlasti" i da je "Dodik dobio doslovno sve na čemu je ultimativno insistirao" i "sve to mu je isporučila "trojka", a radi se o par stotina izmjena teksta".

Izetbegović je rekao da "pokušaji da raspravama pred kamerama bitna državna i politička pitanja svede na personalni nivo i odnose, samo dodatno podcrtavaju njegovu nedoraslost funkciji na kojoj se nalazi".

- Konaković će "paragraf po paragraf", prije ili kasnije, morati pojasniti javnosti i nadležnim organima nedoumice o njegovom školovanju, o procesu sumnjivog sticanja diploma, o propalim firmama i neplaćenim dugovima nakon bankrota, o pogodovanju biznismenima u vremenu kada je bio premijer Vlade Kantona Sarajevo, a posebno o njegovoj ulozi u "Skaj" aplikaciji i njegovim vezama sa narko-kartelom - istakao je na Izetbegović.

Komentarišući što četiri kantona u FBiH, u kojima je većina okupljena oko SDA, nisu dala saglasnost na usvajanje reformske agende potrebne za dobijanje novca iz Plana rasta Evropske komisije za Balkan, Konaković je ocijenio da je SDA, iz neznanja ili loše namjere, zabila nož u srce najozbiljnijem reformskom procesu koji BiH ima u posljednjih dvadesetak godina.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto ocijenio je da je SDA iz razloga što nije na vlasti blokirala Reformsku agendu i dobijanje prve tranše za BiH od 70 miliona evra iz Plana rasta za Balkan. Svaki premijer je, kaže, imao mogućnost za blokadu, ali su blokadu izvršila četiri kantonalna premijera iz SDA, čime je obustavljen ili suspendovan evropski put BiH.