latinica  ћирилица
27/07/2024 |  10:00 | Autor: SRNA

Koljević: Ultimativni cilj hibridnog rata protiv Srpske je nestanak Srba zapadno od Drine

Politički filozof Bogdana Koljević rekla je za Srnu da je ultimativni cilj hibridnog rata protiv Republike Srpske depopulacija i, u finalnoj instanci, nestanak svih Srba na prostoru zapadno od Drine.
Bogdana Koljević - Foto: Screenshot/YouTube
Bogdana KoljevićFoto: Screenshot/YouTube

Koljevićeva je istakla da je najefikasnija borba protiv laži - politika istine za 21. vijek, a to uključuje i razvijanje srpske proaktivne diplomatije.

Ona je rekla da je hibridni rat protiv Srba izuzetno važan dio svjetskog rata, koji je već u toku.

- U ovom mozaiku posebno mesto zauzima ekonomski, /ne/diplomatski i informacioni rat protiv Republike Srpske kao svetionika savremenog srpstva, polazeći od kojeg se uspostavlja svesrpsko jedinstvo - navela je, Koljevićeva, koja je i senator Republike Srpske.

Ona je istakla da kvantitativna i kvalitativna ekspanzija hibridnog rata u proteklom periodu govori upravo o istorijskoj ulozi Srpske u njenoj borbi za suverenitet i protiv neokolonijalizma.

Prema njenim riječima, to govori i o činjenici da je neoliberalni imperijalizam u fazi rapidnog zalaska i, za razliku od Srpske, u situaciji u kojoj skoro da nema više vremena.

- Sa jedne strane, za sve Srbe ulog je strašan i najveći mogući, jer je ultimativni cilj hibridnog rata protiv Srpske depopulacija i, u finalnoj instanci, nestanak svih Srba na prostoru zapadno od Drine - ocijenila je Koljevićeva.

Ona je dodala da je to osnovni smisao destruktivnog rata protiv Srpske i njenih institucija kako bi se što više potkopali njeni ustavni kapaciteti i državotvornost koja je sadržana već u njenom imenu - Republika Srpska.

- Antisubjekti poput Kristijana Šmita i /odlazećeg ambasadora SAD Majkla/ Marfija istaknuti su deo subverzivnih politika lažnih narativa, dok se najveća prevara oslikava kroz inverziju kako Srpska urušava Dejtonski sporazum, a u stvarnosti se jedino ona bori da ga sačuva - ukazala je Koljevićeva.

Prema njenim riječima, realni faktori destabilizacije su mahom, izabrani ili, još apsurdnije, neizabrani trećerazredni zapadni emisari, koji djeluju u koordinaciji sa regresivnim elementima iz FBiH.

- Treba imati u vidu i da je neokolonijalizam direktno suprotan istinskoj demokratiji, koja uvek podrazumeva da narod upravlja svojom sudbinom - naglasila je Koljevićeca.

Ona je navela da su, isto tako, upravo iz ovog razloga stratezi na Zapadu procijenili da je hibridni rat najefikasniji, jer je usmjeren na civilno stanovništvo.

Prema njenim riječima, on podrazumijeva i širenje cijelog spektra najrazličitijih dezinformacija kako bi se vještački kreirao jaz između države, odnosno njenih institucija i građana.

Koljevićeva je naglasila da je politika sankcija sastavni dio ovog neoliberalnog rata.

- Najnoviji primeri hibridnog rata referiraju na izmišljene konstrukcije o nepremostivim finansijskim teškoćama Republike Srpske, kao i na lažnu brigu većine ekoloških populista koji pokušavaju da građane okrenu protiv sopstvene države - ukazala je Koljevićeva.

SPRIЈEČITI ŠIRENjE DEZINfORMACIЈA, RAZOTKRITI SVE AKTERE I SANKCIONISATI

Odgovarajući na pitanje šta Srpska može učiniti, Koljevićeva je rekla da je, prije svega, neophodno sprečavanje širenja dezinformacija na svim nivoima.

Prema njenim riječima, na taj način bi se još više učvrstilo povjerenje između Srpske i njenih građana, kao i konačnim usvajanjem zakona o finansiranju NVO sektora.

- Sastavni deo ovog projekta borbe protiv hibridnog rata mora biti i jasno razotkrivanje i imenovanje svih aktera koji ga sprovode, kao i pozadine njihovog delovanja koja je isključivo rušenje poretka Srpske - istakla je Koljevićeva.

Ona smatra da je najefikasnija borba protiv laži - politika istine za 21. vijek, a to uključuje i razvijanje srpske proaktivne diplomatije kako bi efekat hibridnih dejstava bio što manji.

- Svakako, ovo uključuje i mogućnost uvođenja novog krivičnog dela u Krivični zakonik Republike Srpske kojim bi se sankcionisala komunikacija sa diplomatskim akterima, koje bi Narodna skupština Republike Srpske definisala kao subjekte koji deluju protiv pravnog i ekonomskog poretka Srpske - istakla je Koljevićeva.

Prema njenim riječima, sve savremene svjetske politike uključuju razdvajanje prijateljskih, partnerskih i neprijateljskih aktera.

- Ovo je, zapravo, nužan preduslov za izgradnju koherentne spoljnopolitičke strategije na duži rok, koja je neophodna za Srpsku - rekla je Koljevićeva za Srnu.

Ona je podsjetila da hibridni rat, prije svega, podrazumijeva brisanje razlike između rata i mira i dodala da je to jedna je od najrelevantnijih formi realizacije neoliberalizma kao biopolitike koju, u najvećoj mjeri, praktikuju zapadne političke i društvene kriptoelite u 21. vijeku.

Štaviše, hibridni rat koji vodi globalistički Zapad konstitutivni je dio strategije kontrole i upravljanja populacijama i kao takav strukturalno je najprije usmjeren protiv ne-zapadnog, a posebno slovenskog stanovništva, ukazala je Koljevićeva.