latinica  ћирилица
27/07/2024 |  19:03 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Bez posla ostalo 80 radnika UNA TV; Zašto ćute borci za ljudska prava i novinari? (VIDEO)

Uvođenje sankcija od strane američke Vlade fizičkim i pravnim licima u Republici Srpskoj osim što imaju direktne posljedice na pojedince, za cilj imaju slabljenje Srpske i urušavanje političko-pravnog sistema.
UNA TV (foto: una.ba) -
UNA TV (foto: una.ba)

Cijenu hibridnog rata koji Sjedinjene Američke Države vode protiv Republike Srpske platilo je 80-oro radnika UNA televizije koji su ostali bez posla, a njihove porodice bez sigurne egzistencije. U tom ratu moćnijima je dozvoljeno i ono što nikada u svojoj državi ne bi uradili. Da udare ne "sedmu silu" i da se pritom ponašaju kao da je to apsolutno normalna stvar.

Borci za ljudska prava, ali i većina novinara ovih dana uglavnom ćute, iako je odlukom američke administracije za 80 zaposlenih u UNA TV uskraćeno jedno od osnovnih prava - pravo na rad. Glavni i odgovorni urednik Nezavisnih novina Sandra Gojković Arbutina kaže da ostaje žal za odlukom o gašenju UNA televizije, ali i pitanje da li se moglo učiniti nešto više?

- Ne mogu da tvrdim ali čini mi se da je UNA TV, s obzirom da je bila izuzetno skup projekat, nije uspjela da opravda, odnosno da se nametne kao jedan gledan medij i da su tu takođe posljedice gašenja a da su sankcije tome doprinijele da se donese konačna odluka - kaže Gojković Arbutina.

Gašenje UNA televizije izbacilo je na površinu polarnost i selektivnost medijske zajednice u BiH. Oni koji su bili najglasniji u zagovaranju medijske slobode, ostali su na tihom "žao nam je".

- Potpuno je jasno da su sve te organizacije nijeme iz prostog razloga što ih direktno ili posredno finansira Vlada SAD i faktički do sada su lajali po principu ne laje ker zbog sela nego zbog svoje kućice - smatra Danijel Simić predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske.

Nažalost, dodaje politikolog Vojislav Savić,strane organizacije su već davno prodrle u naše javno društvo i podijelile su medijsku zajednicu tako da ta solidarnost, može se reći da ne postoji.

- Ona je segmentirana i svako se prosto samo o sebi zabavio i ne možemo čuti jedan kolektivni otpor prema tom teroru koji vrši ambasada SAD - smatra Svić.

U Udruženju novinara Republike Srpske kažu da je primarni cilj sankcija, gašenje medija koji nisu pod kontrolom zapada.

- S druge strane imamo i socijalni problem, u pitanju je 80 ljudi koji ostaje bez posla a oko toga apsolutno nemaju nikakve nadležnosti strane vlade, dok domaće institucije prije svega državne zajednice BiH ništa ne rade po tom pitanju - kaže Simić.

Postalo je jasno da je takva odluka političke prirode. A još jasnije se pokazalo licemjerje SAD i kolektivnog Zapada. Ne mareći za posljedice, ocjena je analitičara, pokušavaju ostavariti svoje ciljeve rušenja političkog poretka i sistema.

- Potrebno je ugasiti sve one medije, sve pojedince izolovati iz društva, sve segmente kako bi se prosto izvršio jedan kolektivni pritisak na kompletno društvo preko pojedinaca, preko izolovanja medijskih kuća što je jako tragično i traumatično. A onda sa druge strane i pojedinaca, da se to predstavi prosto da opstanak Republike Srpske je volja pojedinaca a ne kolektiva. A zapravo je suprotno - istakao je Savić.

Kako god, jedan medij je ugašen. Јedno glasilo je utišano. Osamdeset zaposlenih taj status će imati još par dana. Od prvog avgusta, kako se ko snađe.